Dostupni linkovi

Krivične prijave zbog nepotvrđivanja izbornih rezultata u Doboju


Lokalni izboru u Doboju 15. novembra 2020.
Lokalni izboru u Doboju 15. novembra 2020.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Sanja Vulić podnijela je 11.januara krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv šest članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, te predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića i Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića.

Krivična prijava je podnesena protiv predsjednika CIK-a Željka Bakalara, članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice-Prutine, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe i Ahmeta Šantića.

Zastupnica SNSD podnela je krivične prijave zbog navodnih zloupotreba položaja i nanošenje štete Doboju, gradu na sjeveru BiH, u kojem još uvijek nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora koji su održani u 15. novembra 2020. godine.

Kako se navodi u prijavi, predsjednik i članovi CIK-a su "nanijeli nesagledivu štetu i teško povrijedili prava grada Doboja, lokalne zajednice, kao i jednog broja političkih subjekata tako što nisu ispoštovali odredbe Izbornog zakona BiH, koje propisuju obavezu da CIK BiH u roku od 30 dana od dana održavanja izbora utvrdi i objavi potvrđene rezultate izbora", navodi se između ostalog.

"Postoji sumnja da je CIK BiH, odnosno prijavljeni predsjednik i članovi koji su na sjednicama CIK-a glasali za takvu odluku počinili i još uvijek čine krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti", stoji u krivičnoj prijavi.

Nekoliko stotina građana Doboja, 24. decembra je protestovalo jer su nezadovoljni odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ne potvrdi izborne rezultate u ovom gradu.


U prijavi se navodi da se sumnja da su sve "osmislili, podstrekavali i još uvijek rade državni zastupnici, te predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović".

"Više je nego očigledno da oni preko 'svojih članova CIK-a' utječu na samostalnost i nepristranost CIK-a kao državnog tijela i to tijelo guraju u pravcu nezakoniutog postupanja radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva koje nisu mogli ostvariti u izbornom procesu", piše u krivičnoj prijavi koju je zaprimilo Tužilaštvo BiH, a podnijela Sanja Vulić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 15. decembra donijela odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih mjesec ranije u Bosni i Hercegovini.

Izbori tada nisu potvrđeni, između ostalih gradova, za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboj.


Zbog brojnih prijava neregularnosti na dan izbora u Srebrenici i u Doboju, CIK BiH je pokrenuo istragu te će rezultati izbora biti potvrđeni kada se ispitaju sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima.

XS
SM
MD
LG