Dostupni linkovi

Ajdinović: Federalna inspekcija imala pune ruke posla tokom pandemije


U 2020. godini, između ostalog, izdato je pet rješenja o zabrani uvoza roba, zbog neispravne dokumentacije.
U 2020. godini, između ostalog, izdato je pet rješenja o zabrani uvoza roba, zbog neispravne dokumentacije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u proteklih godinu dana, uočila je više od 2.000 prekršajnih postupaka prilikom prelaska ljudi i prevoza robe preko granice, kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović.

Precizirao je kako je u 2020. godini Uprava izvršila je 181.918 inspekcijskih kontrola, a na graničnim prijelazima doneseno je 45.560 rješenja zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja putnika koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu (BiH) u periodu trajanja nesreće zbog pandemije u tom bh. entitetu.

„U segmentu prekogranične kontrole roba granični inspektori su imali 129.767 kontrola. Što se tiče prekršajnih postupaka, koje smo nažalost morali pokrenuti, bilo ih je 2.234“, naglasio je Ajdinović.

U 2020. godini izdato je pet rješenja o zabrani uvoza roba, zbog neispravne dokumentacije. Takođe, izdato je 88 mjera zabrane rada, a evidentiran je i veliki broj radnika na crno.

Prema podacima svih kantonalnih uprava za inspekcijske poslove evidentirano 2.224 radnika koji nisu nisu imali zaključen ugovor o radu, odnosno regulisarn radno-pravni status kod svog poslodavca“, naveo je Ajdinović.

Ukupni financijski efekti u pogledu direktnih i indirektnih izrečenih mjera iznosili su 15.338.283.KM (oko 7.500.000 eura).

„Riječ je o financijskim efektima koji su prikupljeni po osnovu prekršajnih naloga, taksi i naknada na graničnim prijelazima, naknada za zrak, naknada za ambalažni otpad, naknada za elektroenergetski otpad, naknada za vode, naknada za ceste“, naveo je Ajdinović.

On je ocijenio da je Uprava pokazala da je spremna uspješno odgovoriti na velike izazove i kolektivne prijetnje poput pandemije, te da su uspješno preusmjerili njihovo djelovanje prevashodno na suzbijanje virusa, zaštitu zdravlja stanovništva i potrošačkih prava građana.

Ajdinović je napomenuo i da ova institucija ima dvostruko manje inspektora nego što je propisano. Broj radnih mjesta predviđenih pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji iznosi 298 izvršitelja, od čega 223 inspektora, a ukupno zaposlenih imaju 162 ili 54,3 posto od broja predviđenog sistematizacijom.

Objasnio je da u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nedostaje značajan broj izvršitelja, naročito rukovodećih državnih službenika - pomoćnika i glavnih federalnih inspektora, potom federalnih inspektora, jer su budžetski sredstva limitirana na 172 zaposlenika.

XS
SM
MD
LG