Dostupni linkovi

U FBiH strožija kontrola poštivanja mjera protiv širenja zaraze


Ilustracija
Ilustracija

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, inspekciji i policiji hitan zahtjev za dosljedno postupanje sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U zahtjevu se traži strožija kontrola kako bi se spriječilo nekontrolisano širenje korona virusa.

“U Federaciji BiH primjetan je veći broj osoba, za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih kantonalnih organa vlasti sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava ionako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, navodi se u dopisu Kriznog štaba.

Krizni štab, pozivajući se na pojedine zaključke Vlade Federacije BiH od 2. jula, traži aktivniji angažman na otklanjanju posljedica koje su nastale djelovanjem nesreće i uvođenje restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne.

„Navedenim se traži i pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcija u kantonima i općinama, kao i kantonalnih uprava policija, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije COVID-19. “, rekli su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Napominju i da je upućen zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona, nalože striktno postupanje po preporukama.

XS
SM
MD
LG