Dostupni linkovi

Kina uvela sankcije zvaničnicima Trumpove administracije


Vlasti Kine uvele su sankcije zvaničnicima administracije bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, samo nekoliko minuta nakon što je Joe Biden položio zakletvu kao predsednik SAD, prenela je agencija Rojters.

Kina je sankcionisala za 28 pojedinaca, među kojima je i bivši državni sekretar SAD Mike Pompeo zbog, kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova, "narušavanja suvereniteta" te zemlje.

U saopštenju se navodi da su ti pojedinci "planirali, promovisali i izvršili seriju suludih poteza kojima su se ozbiljno umešali u unutrašnje stvari Kine, podrivali kineske interese, vređali kineski narod i ozbiljno narušavali kinesko-američke odnose".

"Tim pojedincima i njihovim najbližim članovima porodice je zabranjen ulazak u Kinu, Hongkong i Makao. Za njih, kao i za kompanije i institucije koje su povezane sa njima, važi i zabrana poslovanja sa Kinom", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi Rojters.

Pored Pompea, kineskim sankcijama obuhvaćeni su i Trumpov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brien i ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Kelly Craft, kao i bivši zvaničnici Trumpove administracije John Bolton i Steve Bannon.

Administracija novog predsednika Bidena najavila je da će SAD ostati čvrste u odnosima prema Kini, koje je tokom Trumpove administracije obeležilo nekoliko trgovinskih ratova.

Odnosi Kine i SAD zaoštreni su i na početku pandemije COVID-19, kada je Trump optužio tu zemlju za skrivanje informacija o korona virusu.

Trumpova administracija takođe je uvela sankcije Kini zbog njenih aktivnosti na Tajvanu, Tibetu, Hong Kongu i Južnom kineskom moru, kao i zbog politike u severozapadnom regionu Xinjiang.

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je 19. januara da je Trumpova administracija utvrdila je da je Kina počinila "genocid i zločine protiv čovečnosti" u svojoj represiji ujgurskih muslimana u regionu Xinjiang.

Antony Blinken, Bidenov državni sekretar rekao je da podržava Pompeov stav i izrazio namere da održi čvrst stav prema Kini, iako je naveo da će nova administracija težiti i unapređenju međunarodne saradnje.

XS
SM
MD
LG