Dostupni linkovi

Odlazeća Trumpova administracija proglasila kinesku represiju nad Ujgurima ‘genocidom’


Ograda oko jednog od "centara za edukaciju"

Administracija odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa utvrdila je da je Kina počinila “genocid i zločine protiv čovječnosti” u svojoj represiji ujgurskih muslimana u regiji Xinjiang, rekao je u utorak američki državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo je ovo saopštio dan prije no što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzima dužnost.

Američki zvaničnici koji su novinare obavijestili o ovom potezu rekli su da je “iscrpna dokumentacija (kineske) politike, praksi i zlostavljanja u Xinjiangu” koju je pregledavao Pompeo dovela do zaključka da su takva djela činjena najmanje od marta 2017. godine.

“Nakon pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica, utvrdio sam da je Kina, pod vodstvom i kontrolom Komunističke partije, počinila genocid nad pretežno muslimanskim Ujgurima i ostalim etničkim i vjerskim manjinama u Xinjiangu”, rekao je Pompeo u izjavi.

“Vjerujem da je ovaj genocid u toku, da svjedočimo sustavnom pokušaju uništavanja Ujgura od strane kineske stranačke države”, dodao je.

Kina je oštro osuđivana zbog kampova u Xinjiangu koje opisuju kao “centre za stručno osposobljavanje” za suzbijanje ekstremizma i osposobljavanja ljudi u novim vještinama, dok ih drugi opisuju kao koncentracijske logore.

Prije samih američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, Bidenova kampanja je rekla da se u kineskoj zapadnoj regiji Xinjiang dešava genocid. Ova regija je svjetski proizvođač pamuka, i Sjedinjene Države su prošle sedmice uvele zabranu na uvođenje svih proizvoda od pamuka i paradajza iz Xinjianga.

XS
SM
MD
LG