Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH prikuplja dokaze u predmetu ikona


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu 300 godina staru pozlaćenu ikonu, istočno Sarajevo, Bosna i Hercgovina 14. decembra 2020.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je u srijedu, 20. januara, kako postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao „Ikona“, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je 14. decembra ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posete BiH, poklonio ikonu Svetog Nikole, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Iz Tužilaštva kažu kako je saslušan određeni broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je nadležnim institucijama upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći.

"U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza", navode iz Tužilaštva i dodaju da je 19. januara Tužilaštvo BiH zaprimilo molbu za sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić sa ambasadorom Ukrajine za BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je u petak, 15. januara, da je Ured glavnog tužitelja Ukrajine pokrenuo postupak u vezi “ilegalnog izvoza” ikone.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine.

Milorad Dodik, u intervjuu agenciji Srna 14. januara, rekao je da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je u pisanoj izjavi 17. januara da Dodik bezuspješno pokušava skrenuti pažnju sa nezapamćenog diplomatskog skandala u vezi sa ikonom iz Luganska i po oprobanom receptu optužiti druge.

Ona se oglasila u danu kada je Dodik na konferenciji za medije izjavio da će vratiti ikonu Ukrajini, kada zvanični Kijev dokaže da je ona njeno vlasništvo. On je tom prilikom rekao i da su političari u Sarajevu pitanje ikone podigli na politički nivo.

Nakon što je ikona uručena ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Ikonu je iz Moskve nazad do kabineta Milorada Dodika donio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kazali su da nije prijavljen ni izvoz ni uvoz ikone, te da se diplomatska pošta ne pregledava osim u izuzetnim situacijama, uz prisustvo diplomatskog kora.

Nepoznato je kako je ambasador unio ikonu u BiH – kao ličnu prtljagu ili diplomatsku poštu.

Šta se sve desilo s ikonom za Lavrova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG