Dostupni linkovi

Odgođeno suđenje za klevetu Navaljnom


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izveden je iz policijske stanice u Himkiju izvan Moskve u Rusiji, 18. januara 2021.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izveden je iz policijske stanice u Himkiju izvan Moskve u Rusiji, 18. januara 2021.

Sud u Moskvi, odgodio je u srijedu 20 januara, početak suđenja pritvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, rekli su njegovi advokati Agenciji Frans Press (AFP).

Njegova advokatica Olga Mikhailova, rekla je za AFP da je sud odgodio suđenje za klevetu do 5. februara, jer je Navaljni trenutno u karantinu zbog korona virusa nakon što se vratio iz Njemačke tokom vikenda.

Sud je, kako je za AFP, rekla Mihajlova odlučio da se "ročište mora održati s njegovim učešćem".

U procesu koji je trebao biti održan u srijedu , Navaljni je optužen za širenje "uvrjedljivih" informacija protiv veterana koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja Vladimira Putina.

Optužbe za klevetu dio su odvojenog slučaja koji je u junu pokrenuo Istražni odbor koji istražuje teška krivična djela.

Istražni komitet optužio je Navaljnog za "diskreditaciju časti i dostojanstva" veterana, piše AFP.

Navaljni je u nedjelju 17. januara zadržan na moskovskom aerodromu nedugo nakon povratka u Rusiju, prvi put otkako je u avgustu avionom prebačen u Berlin nakon napada trovanjem.

Policija je uhvatila 44-godišnjeg borca protiv korupcije zbog navodnog kršenja uslovne osude iz 2014. zbog optužbi za prevaru nedolaskom u rusku zatvorsku službu na provjere dva puta mjesečno.

U ponedjeljak 18. januara improvizirani sud u policijskoj stanici odredio je Navaljnom pritvor do 15. februara. Zatim je premješten u moskovski pritvor Matrosskaya Tishina, gdje prvih 14 dana provodi u karantinu.

Istražni komitet suspendovao je istragu dok je Navaljni bio hospitaliziran nakon napada nervnim agensom.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta 2020. na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Sud će 2. februara započeti saslušanje da li bi Navaljnijeva uslovna osuda na tri godine i šest mjeseci zbog optužbi za prevaru 2014. trebala biti pretvorena u zatvor.

XS
SM
MD
LG