Dostupni linkovi

Bilčik: Podržavam sve što jača poverenje u medije i izbore


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilcik, u Beogradu, 6. februara 2020.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilcik, u Beogradu, 6. februara 2020.

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je "u svetlu najavljenih izbora u Srbiji 2022. godine važno da se poprave uslovi za fer političko nadmetanje i da poverenje javnosti u Srbiji u medijsko okruženje postane snažnije".

"U tom kontekstu, podržavam sve inicijative koje teže da unaprede poverenje javnosti i u medije i u izbore", rekao je Bilčik za list Danas u srijedu 20. januara.

Kako je naveo, još nije pažljivije proučio predlog vanparlamentarnih stranaka, ali, uopšteno govoreći, podržava svaku inicijativu koja bi mogla da istinski unapredi kvalitet javne diskusije.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše zajedničke zahteve Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Demokratske strane, o uvođenju takozvanog "paralelnog uredništva" informativnih programa javnih servisa.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister (David McAllister) dogovorili su se u telefonskom razgovoru krajem decembra prošle godine da posle božićnih i novogodišnjih praznika budu nastavljeni razgovori o međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Skupštine Srbije.

Vladimir Bilčik je rekao 9. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) da još čeka poziv predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića za nastavak dijaloga vlasti i opozicije.

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, poslali su krajem oktobra pisma Dačiću u kojima su izrazili nadu da će se s njim uskoro sastati, kako bi razgovarali o narednim koracima i ponovnom pokretanju međustranačkog dijaloga između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poručio je 4. novembra, tokom Kolegijuma sa potpredsednicima Parlamenta i šefovima poslaničkih grupa, da to nije hitno pošto su vanredni parlamentarni izbori najavljeni za dve godine.

Bilčik je u novembru prošle godine, u nacrtu izveštaja o Srbiji naveo je da je izborni proces bio efikasan, ali da ostaje zabrinutost zbog dominacije vladajućih stranaka, uključujući i u medijima.

XS
SM
MD
LG