Dostupni linkovi

Trump pozvao Amerikance da se 'mole' za uspjeh nove administracije


 Američki predsjednik Donald Trump, 12. januar 2021.
Američki predsjednik Donald Trump, 12. januar 2021.

U posljednjem danu svog predsjedničkog mandata američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti u video poruci u kojoj je pozvao Amerikance da se “mole” za uspjeh nadolazeće administracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

“Ove sedmice inauguriramo novu administraciju i molimo se za njihov uspjeh u održanju Amerike sigurnom i prosperitetnom”, rekao je Trump u videu u kojem niti jednom nije spomenuo novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

“Sada kada se spremam da predam moć novoj administraciji u podne u srijedu, želim da znate da pokret koji smo pokrenuli tek počinje.”

Trump je ranije najavio da neće učestvovati na inauguraciji 20. januara.

U videu kojeg je objavila Bijela kuća Trump se također osvrnuo na napade u Kongresu 6. januara u kojem su njegove pristalice pokušale poremetiti prebrojavanje glasova elektorskog koledža u korist Joe Bidena.

Upad u Kongres doveo je do toga da ga Zastupnički dom opozove sedam dana kasnije, po drugi put tokom predsjedničkog mandata. Trenutno se čeka suđenje u Senatu tokom kojeg će biti odlučeno da li je Trump kriv za poticanje pobune.

Tokom svog obraćanja iz Bijele kuće rekao je da “su svi Amerikanci bili zgroženi napadom na naš Capitol” i da je “političko nasilje napad na sve ono što njegujemo kao Amerikanci” i da “nikada ne može biti tolerisano”.

U govoru se također osvrnuo na svoje oštre poteze prema Kini, rekavši da je izvršio neviđeni međunarodni pritisak na drugu najveću ekonomiju na svijetu.

Inauguracija novoizabranog predsjednika Joe Bidena bit će održana u srijedu 20. januara.

U danima nakon nasilnog upada u Kongres, tokom kojeg je pet osoba poginulo uključujući i policajca, uspostavljenaje neviđena sigurnost u Washingtonu.

Pojačane mjere sigurnosti uoči inauguracije Bidena i opoziva Trumpa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

XS
SM
MD
LG