Dostupni linkovi

Savjet za odbranu Crne Gore odložio odluku o smjenama u vojnom vrhu 


Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore razmatrao je na sjednici angažmane Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama, dok je za narednu sjednicu odložio donošenje odluka oko kojih se spore predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Vlada premijera Zdravka Krivokapića, a odnose se na smjenu u vojnom vrhu.

Sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost prethodilo je odbijanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da prihvati odluke Ministarstva odbrane o razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića i prestanku službe general majora Rajka Pešića.

Đukanović je tada u obrazloženju naveo da je odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, a koji se ovim povodom nije prethodno sastao.

Kako se navodi u saopštenju nakon sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost “Savjet će uskoro zakazati novu sjednicu i razmatraće i postavljenja i razrješenja oficira na ključnim pozicijama u Vojsci Crne Gore”.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu su učestvovali članovi Savjeta - predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

“Savjet za odbranu i bezbjednost je na sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u Vojsci Crne Gore koji su stekli uslov za penziju”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ali bez konkretnog navođenja imena smjenjenih oficira.

Od planiranih 19 vojnih vježbi, Vojska Crne Gore je učestvovala u svega tri, zbog pandemije COVID-19.

Savjet je konstatovao da “nije umanjena spremnost pripadnika Vojske Crne Gore za izvršenje namjenskih zadataka što potvrđuje i doprinos koje su jedinice dale kroz saradnju sa drugim institucijama u borbi protiv pandemije.”

Savjet je odobrio učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2021. godini.

XS
SM
MD
LG