Dostupni linkovi

Đukanović odbio da potpiše razrješenja visokih oficira Vojske Crne Gore


Umjesto potpisivanja, Đukanović je najavio da će sazvati sjednicu Savjeta za obranu i bezbjednost.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati predloge odluka koje mu je uputilo Ministarstva odbrane o razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general-majora Rajka Pešića.

Umjesto potpisivanja, Đukanović je najavio da će sazvati sjednicu Savjeta za obranu i bezbjednost.

Kao razloge, predsjednik države navodi da je odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i pravne i proceduralne propuste Ministarstva obrane.

„Nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put“, navodi Đukanović.

Predlozi odluka o razrješenju visokih vojnih zvaničnika dostavljeni su Đukanoviću 29. decembra, a potpisala su ih dva člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Oni su čelnici nove vlasti koja je u Crnoj Gori promijenjena nakon izbora 30. avgusta i po funkcijama su članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Treći član Savjeta za odbranu i bezbjednost, i njegov predsjednik, je predsjednik drzave Milo Đukanović, čija Demokratska partija socijalista (DPS) je nakon tri decenije izgubila vlast na avgustovskim izborima. Odluke Savjeta se donose konsenzusom.

Đukanović u saopštenju navodi i da je predloge o razrješenju visokih vojnih čelnika pratila i odluka ministarke odbrane Olivere Injac o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, u kojoj su napravljeni pravni i proceduralni propusti.

Navodi da to rješenje ministarke Injac nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Uz to, tvrdi Đukanovic, predlozi su dostavljeni uz kršenje procedura kojima je predviđeno da se dokumentacija Savjeta može saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta.

Ustav Crne Gore navodi da je među nadležnostima Savjeta “da postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske”.

U Crnoj Gori se prvi put u praksi sprovodi kohabitacija vlasti, jer je novu vlast formirala tročlana koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, koja ima 41 od 81 poslanika u Parlamentu, dok je na mjestu predsjednika države Milo Đukanović, predsjednik sada najveće opozicione Demokratske partije socijalista.

XS
SM
MD
LG