Dostupni linkovi

EU pozvala zemlje članice da vakcinišu 70 posto odraslih do kraja avgusta


Evropska komisija pozvala je zemlje članice Evropske unije da "ubrzaju" vakcinaciju kako bi do kraja avgusta zaštitili 70 posto odraslih od korona virusa, a do marta 80 posto zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina, prenosi Reuters.

Iz Komisije su također saopštili da će raditi na jačanju proizvodnih kapaciteta proizvođača vakcina sa mjerama koje bi mogle uključivati ulaganja u fabrike i brže regulatorne procedure za autorizaciju.

EU je naručila gotovo 2,3 milijarde doza odobrene kao i vakcina koje su kandidati, ali za sada samo Moderna i Pfizer/BioNTech imaju regulatorno odobrenje u Uniji.

Za efikasnost potrebno je primiti dvije doze vakcine.

EU je također osigurala 600 miliona doza vakcine koju su razveli Pfizer i BioNTech, i očekuju da će biti isporučene do kraja godine.

"Vakcinisanje treba ubrzati", rekla je evrposka komesarka za zdravlje Stela Kiriakides na konferenciji za novinare u trenutku kada se kritikuje spor početak kampanja vakcinacije u evorpskoj 27-orici u odnosu na Veliku Britaniju, SAD i Izrael.

Sa dvije prve dozvoljene vakcine će moći da se pokrije 80 posto evropskog stanovništva, odnosno 450 miliona ljudi. Od pandemije COVD-19 u Evropskoj uniji je preminulo 400.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG