Dostupni linkovi

Sjedinjene Države blokiraju uvoz pamuka iz "ropskog rada" u Sinđangu


Pripadnici kineske muslimanske manjine Ujguri
Pripadnici kineske muslimanske manjine Ujguri

Sjedinjene Države blokiraće uvoz pamuka za koji kažu da se ubire "ropskim radom" u kineskoj regiji Sinđang (Xinjiang), najavile su vlasti.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji bogatoj resursima, gdje organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima, prenosi AFP.

Novo pravilo omogućava službenicima carine i zaštite granica da zadržavaju pošiljke s pamukom porijeklom iz proizvodnog i građevinskog korpusa Sinđang, koju je američko Ministarstvo finansija već sankcionisalo.

"Predsjednik Trump i američki narod neće tolerisati kršenje ljudskih prava koje se događaju od strane kineske komunističke vlade", rekao je u srijedu visoki funkcioner Odjela za nacionalnu sigurnost (DHS) Ken Kučineli (Cuccinelli).

"DHS preuzima vodeću ulogu u provođenju naših zakona kako bi osigurao da zloupotrebljivačima ljudskih prava, uključujući američka preduzeća, nije dozvoljeno da manipulišu našim sistemom kako bi profitirali od ropskog rada," dodao je.

Sinđang je globalno središte za pamuk, a jedno istraživanje radne grupe procjenjuje da 20 posto odjeće uvezene u Sjedinjene Države sadrži barem malo prediva iz regije.

XS
SM
MD
LG