Dostupni linkovi

Dodik kritikovao COVAX i rekao da će tražiti od Vučića dio vakcina za RS


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je 19. januara da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv korona virusa dodijeli entitetu Republici Srpskoj.

„Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počeo s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju“, kazao je Dodik za agenciju SRNA.

Dodao je da je COVAX (Mehanizam za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19) očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM (tri miliona evra) za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je 19. januara počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv korona virusa, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj s BiH.

Na sednici Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom, kojom su predsjedavali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Vučić je izjavio da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju.

Predsjednik Srbije je najavio da "danas ili sutra" stiže još 250 hiljada ruske vakcine Sputnjik V, te da danas počinje i masovno vakcinisanje sa kineskom Sinofarm vakcinom koju je Srbija, prema njegovim rečima, "dobila ispod cene".

S druge strane, u Bosni i Hercegovini niko od zvaničnika još ne zna tačan datum dolaska prvih doza vakcina u ovu zemlju.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević nedavno je pred delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdila da bi krajem januara ili u februaru trebale stići prve doze vakcina u BiH, te da su iz Bosne i Hercegovine do sada upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

„Iskazane potrebe u oba mehanizma će dolaziti u više alokacija, a nadležne zdravstvene institucije će identificirati krajnje korisnike istih“, poručila je Gudeljević.

Razlog za sporost u nabavi vakcine protiv korona virusa nadležni vide u komplikovanom sistemu odlučivanja u BiH i postojećem zakonskom okviru.

Bosna i Hercegovina nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou, već je ta oblast na nivou entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska), a u okviru entiteta Federacija BiH, o zdravstvu brine deset kantonalnih ministarstava.

XS
SM
MD
LG