Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još 20 osoba, dosadašnje mere ostaju na snazi


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle sednice Kriznog štaba da se situacija u Srbiji još uvek se tretira kao nepovoljna
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle sednice Kriznog štaba da se situacija u Srbiji još uvek se tretira kao nepovoljna

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 20 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 3.791, objavilo je 19. januara Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja, registrovano je 1.688 novih slučajeva zaraze, od 10.534 testiranih.

Na bolničkom lečenju je 5.089 osoba, a na respiratoru je 171 pacijent.

U Srbiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo ukupno 375.799‬ osoba.

Kon: Situacija još uvek nepovoljna

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle sednice Kriznog štaba da će Vladi Srbije predložiti da se postojeće mere protiv epidemije korona virusa produže.

On je rekao da se "epidemiološka situacija još uvek se tretira kao nepovoljna", "iako broj zaraženih opada".

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predložio da ugostiteljski objekti rade do 22 časa, Kon je naveo da medicinski deo Štaba to nije usvojio zbog aktuelne situacije.

Prema aktuelnim merama, ugostiteljski objekti i tržni centri u Srbiji mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat.

Od ove mere izuzete su apoteke, benzinske pumpe i restorani za dostavu hrane, kojima je dozvoljen rad 24 sata.

Prema predlogu Kriznog štaba, na snazi ostaje i odluka o zabrani okupljanja više od pet ljudi i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenim prostorima gde je nemoguće držati propisanu distancu.

Putnicima koji dolaze u Srbiju iz svih država sveta, izuzev iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, za ulazak je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati (ili mera kućnog karantina u trajanju od 10 dana za državljane Srbije).

Ranijom odlukom Vlade, nastava u osnovnim i srednjim školama nastavljena je od ponedeljka, 18. januara. Srednjoškolci pohađaju nastavu svake druge nedelje i to po pola odeljenja u smeni, a osnovci u školu idu svaki drugi dan.

Predrag Kon je posle sednice Kriznog štaba rekao da građani moraju da budu oprezni i da je najvažnije da se što pre sprovede masovna vakcinacija kako bi se stekao kolektivni imunitet.

On je naveo da će se Krizni štab ubuće sastajati "prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno".

U Srbiji je 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv korona virusa.

Kako je najavljeno posle sednice Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom, imunizacija će se vršiti na 300 punktova u gotovo svim gradovima Srbije.

U Beogradu je masovna vakcinacija počela na punktu na Beogradskom sajmu i u još 17 domova zdravlja.

XS
SM
MD
LG