Dostupni linkovi

Mihajlović: Predložiću javni registar nasilnika u Srbiji


Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je u utorak, 19. januara, da će predložiti da se u Srbiji formira registar nasilnika i dodala da on "treba da bude javan".

"Imamo registar pedofila koji je formiran pre par godina. Bilo je problema da li se popunjava i koliko dosledno, i on je zatvoren za javnost. Koordinaciono telo će predložiti da se registar proširi", rekla je Mihajlović, a prenosi njena služba za saradnju sa medijima.

Navodeći da "znamo da ima nasilja i pedofilije", Mihajlović je izjavila da treba učiniti sve da se ono smanji i "da ohrabrimo sve da nasilje i zlostavljanje prijave i da imamo neophodne informacije".

Dodala je da se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost odmah oglasilo povodom slučaja silovanja i zlostavljanja nekoliko devojaka u školi glume Miroslava Aleksića.

"Zahvalnost devojkama i ženama koje su smogle snage i prijavile nasilje. Zahvalnost i policiji i tužilaštvu, koji su pokazali da su dobro obučeni i da znaju da rade svoj posao, ali i svim medijima koji su reagovali u skladu sa novinarskim kodeksima", rekla je Mihajlović.

Viši sud u Beogradu odredio je 18. januara pritvor do 30 dana nastavniku glume Miroslavu Aleksiću, osumnjičenom za silovanja i nedozvoljene polne radnje.

Prethodno je Više javno tužilaštvo u Beogadu saopštilo, a televizija N1 prenela, da se Aleksiću na teret stavlja osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji u periodu od 2008. do 2020. godine, na štetu šest oštećenih, od kojih je jedna maloletna. Kako je saopšteno, osumnjičeni je prilikom saslušanja negirao krivicu.


Glumica Milena Radulović, sa još nekoliko devojaka, prijavila je policiji vlasnika beogradske škole glume Miroslava Aleksića zbog seksualnog uznemiravanja, objavio je dnevni list Blic 16. januara.

Kako je rekla, to se dešavalo pre devet godina, dok je pohađala školu, a uznemiravanje se ponavljalo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 17. januara da je policija u Beogradu uhapsila M. A. (1952) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje.

U saopštenju je napomenuto da zbog sumnji da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, žrtve mogu to prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

U međuvremenu, još jedna glumica se javno izjasnila o svojim iskustvima.

Glumica Sara Zeljković objavila je na svom Instagram nalogu da je, zajedno sa još jednom neimenovanom devojkom, u policiji iznela optužbe za seksualno zlostavljanje protiv svog nekadašnjeg učitelja glume Miroslava Aleksića.

Zeljković je navela da ju je, kada je imala 16, 17 godina, Aleksić pozvao kod sebe u kancelariju na razgovor i da ju je ispitivao o stvarima vezanim za seksualna iskustva, kao i da ju je dodirivao.

Izjave glumica izazvale su snažnu reakciju javnosti, kako u Srbiji, tako i u regionu, a podrška je stigla sa svih strana društvenog spektra.

XS
SM
MD
LG