Dostupni linkovi

Zbog poplava vanredna situacija u pet gradova u Srbiji


Januarske poplave u Srbiji

Vanredna situacija na snazi je na teritoriji 23 lokalne samouprave, pet gradova i 18 opština u Srbiji usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, saopštio je Luka Čaušić, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije.

Nakon sednice ovog tela 18. januara, precizirano je da su vatrogasci bili angažovani na 141 vanrednom događaju, od čega se 108 odnosilo na crpljenje vode.

„Izvršena je evakauacija 93 osobe iz objekata koji su poplavljeni nakon izlivanja bujičnih vodotokova“, naveo je Čaušić i dodao da je na intervencijama bilo angažovano više od 350 vatrogasaca-spasilaca, 174 vatrogasna vozila, 15 spasilačkih čamaca i 113 vatrogasnih pumpi.

Republički štab, kako se navodi, naložio je štabovima za vanredne situacije lokalanih samuoprava, ali i svim subjektima koji su od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara.

Analizirane su i aktivnosti i mere koje su preduzete na sanaciji posledica nepogoda koje su zadesile delove Srbije usled snežnih padavina i porasta vodotokova na rekama.

„Padavine su izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi“, rekao je Čaušić.

XS
SM
MD
LG