Dostupni linkovi

Podgoričanka pritvorena zbog prijetnji Crnogorcima i Albancima


Ilustrativna fotografija iz pritvora u Podgorici
Ilustrativna fotografija iz pritvora u Podgorici

Protiv Natalije Nilević iz Podgorice, koja je na društvenim mrežama uputila prijetnje smrću Crnogorcima i Albancima, podnijeta je krivična prijava, a doneseno je i rješenje o zadržavanju do 72 sata, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Višeg državnog tužilaštva (VDT).

U saopštenju se navodi da su ove mjere preduzete zbog osnova sumnje da je izjavama na snimku objavljenom na društvenoj mreži „TikTok“ izvršeno krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“Danas je podnijeta krivična prijava protiv N.N., koja je u ovom tužilaštvu saslušana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je od strane tužilaštva donijeto rješenje o zadržavanju i protiv iste podnijet optužni predlog Višem sudu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je izvršila navedeno krivično djelo, sa predlogom za određivanje pritvora”, saopšteno je iz VDT.

Nilević je 17. januara po nalogu tužilaštva saslušana, potom i uhapšena nakon što su mediji prenijeli njenu video objavu sa društvenih mreža u kojoj je prijetila ubistvom Crnogorcima i Albancima.

Slučaj Nilević je novi u nizu primjera jezika mržnje i prijetnji koje se šalju putem društvenih mreža.

Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine. Crna Gora zatražila pomoć Interpola u identifikaciji osobe koja je preko društvenih mreža prijetila potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću riječima “da će biti zaklan ukoliko nastavi pregovore i saradnju sa četnicima”.

Prethodno je u avgustu 2020. godine krivična prijava podnijeta protiv P.M. (41) iz Bijelog Polja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. On je na društvenoj mreži prijetio strijeljanjem predsjedniku Cren Gore Milu Đukanoviću i članovima Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti.

Istog mjeseca muškarac iz Danilovgrada R.R (56) uhapšen je zbog vređanja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na jednoj društvenoj mreži.

XS
SM
MD
LG