Dostupni linkovi

Brnabić: Kreće masovna vakcinacija u Srbiji


Detalj sa vakcinacije u Beogradu, januar 2021
Detalj sa vakcinacije u Beogradu, januar 2021

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv korona virusa.

Ona je u Ubu, gde je obišla obnovljenu Osnovnu školu "Milan Munjas", navela da će od sutra biti vakcinisani prosvetni radnici, pripadnici vojske i policije kao i novinari.

"Mi smo ljude koji su izrazili interesovanje već počeli da pozivamo na vakcinaciju. Molim vas da se prijavite svi u što većem broju, što brže i efikasnije uradimo ovo, brže ćemo se vratiti normalnom životu", navela je premijerka a prenela Vlada Srbije.

Ocenila je da sistem prijave za vakcinaciju preko portala eUprave funkcioniše "apsolutno savršeno" i apelovala na prosvetne radnike da se prijave u što većem broju s ozbirom na nastavak školske godine.

"Izuzetno je važno da svi zajedno uradimo sve što je u našoj moći da deca što duže idu u školu. Posebno je to važno za najmladje osnovce od prvog do četvrog razreda, da budu sa svojim učiteljima i nastavnicima, da se druže, socijalizuju i stiču radne navike. Zato smo i doneli odluku da ponovo kreneo sa nastavom posle zimskog raspusta", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navodeći da postoji "izuzetno dobar" sistem nadzora nad novoobolelima, ona je najavila da će nadležni u saradnji sa timovima iz Instituta za javno zdravlje Srbije svakodnevno pratiti broj novoobolelih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja u školama.

"Pružićemo im svu potrebnu podršku da nastava traje što normalnije i što duže", kazala je premijerka.

Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izjavio je takođe danas da vakcinacija prosvetnih radnika u Srbiji počinje u sredu, 20. januara, i pozvao zainteresovane zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu da se izjasne na portalu eUprava za imunizaciju.

„U sredu će početi vakcinacija i zaposlenih u prosveti, čime pokrivamo i ovaj važni sistem zaštitom od virusa COVID-19“, rekao je Ružić i dodao da je to jedini način da se epidemija zaustavi.

Zaposleni u prosveti, pored zdravstvenog sistema, po rečima ministra, važan su deo za funkcionisanje društva i jasno je zašto su i oni prioritet.

Prijava putem portala eUprava je prvi korak u realizaciji masovne vakcinacije i dobijanja termina i mesta imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Prosvetni radnici koji su se izjasnili za imunizaciju, putem SMS ili elektronske pošte će dobiti informaciju o terminu i mestu vakcinacije.

XS
SM
MD
LG