Dostupni linkovi

Teheran pozvao IAEA da ne objavljuje detalje o iranskom nuklearnom programu


Iranska revolucionarna garda izvodi vojnu vežbu sa balističkim raketama (15. januar 2021, ilustrativna fotografija)
Iranska revolucionarna garda izvodi vojnu vežbu sa balističkim raketama (15. januar 2021, ilustrativna fotografija)

Iran je danas (17. januar) pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da izbegava objavljivanje "nepotrebnih" detalja o iranskom nuklearnom programu, dan nakon što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija pozvale tu zemlju da odustane od najnovijeg planiranog kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma s velikim silama, prenose lokalni mediji.

Iransko nuklearno odeljenje zatražilo je od IAEA da izbegava objavljivanje detalja koji mogu dovesti u zabunu, navodi se u izveštaju lokalne TV stanice.
Nemačka, Francuska i Velika Britanija su 16. januara pozvale Iran da odustane od najnovijeg planiranog kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma s velikim silama, navodeći da Teheran nema verodostojnu civilnu upotrebu za uranijum u obliku metala.

IAEA je u četvrtak saopštila da ju je Iran obavetio da je počeo da instalira opremu za proizvodnju uranijuma u obliku metala. IAEA je tada navela da Iran ostaje pri planovima da istražuje i razvija proizvodnju uranijuma u metalnom obliku, u skladu s "proklamovanim ciljem da dizajnira poboljšanu vrstu goriva".

Iran je, međutim, danas reagovao rekavši da je IAEA obaveštena pre gotovo dve decenije o planovima za proizvodnju uranijuma u metalnom obliku za proizvodnju uranijum silicida, goriva koje se koristi u nuklearnim reaktorima, a koje je bezbednije i ima veću snagu od goriva na bazi uranijum oksida, koje Iran trenutno proizvodi.

Uranijum u metalnom obliku može se koristiti i za izradu atomske bombe, a istraživanje njegove proizvodnje posebno je zabranjeno međunarodnim sporazumom Teherana i velikih sila iz 2015. godine kojim se Iran obavezao da ograniči razvoj nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Sporazum su potpisale Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Iran.

Krajnji cilj sporazuma bio je sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu, iako zvanični Teheran insistira da to ne namerava.

Otkako su SAD jednostrano napustile sporazum 2018. godine, ostale potpisnice teže da ga sačuvaju.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), koji u 20. januara stupa na dužnost, rekao je ranije da želi da SAD ponovo postane deo sporazuma.

XS
SM
MD
LG