Dostupni linkovi

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu obeležena godišnjica ubistva Ivanovića


Građani ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu na obeležavanju godišnjice ubista Olivera Ivanovića, 16. januar

Paljenjem sveća u Crkvi Svetog Marka u Beogradu 16. januara obeležena je treća godišnjica ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Pored građana, sveće su zapalili i lider opozicione Demokratske stranke Zoran Lutovac i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Prethodno je u Hramu Svetog Save u Beogradu služen pomen ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", kome je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je izjavila da će Srbija nastaviti da istražuje taj zločin "kako bi pronašli počinioce i nalogodavce", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke "Sloboda, demokratija, pravda" u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

Lokalno Osnovno tužilaštvo tada je saopštilo da je na Olivera Ivanovića pucano iz automobila u pokretu koji je kasnije pronađen zapaljen u jednoj severnomitrovačkoj ulici.

Na optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koju je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo u decembru 2019. našlo se šestoro okrivljenih za organizovanje i pomoć u izvršenju ubistva.

Ta optužnica je na osnovu odluke kosovskog Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih, krajem septembra 2020. vraćena specijalnom tužilaštvu na ponovni postupak.

Specijalno tužilaštvo u Prištini je 2. decembra 2020. godine Specijalnom odeljenju prištinskog Osnovnog suda predalo optužnicu zbog pomaganja izvršiocima i prikrivanja tragova u slučaju ubistva protiv pripadnika kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljka Spasojevića i Radeta Basare, kao i Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Marka Rošića i Silvane Arsović.

Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

U optužnici sa kraja 2019, koju je Apelacioni sud u Prištini vratio na ponovni postupak, kosovsko Specijalno tužilaštvo navelo je da iza ubistva Olivera Ivanovića stoji kriminalna grupa koju kontroliše Milan Radoičić, potpredsednik stranke Srpska lista na Kosovu.

On nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice, uz obrazloženje pravosuđa da zakon propisuje da osumnjičeni mora da bude saslušan pre nego što bude optužen.

U međuvremenu je u novembru 2020. godine podignuta i treća optužnica jer je Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštvu optužnicu na dopunu a nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Pripremno ročište na osnovu nove optužnice do sada je dva puta odloženo.

Osim na Kosovu, istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije.

XS
SM
MD
LG