Dostupni linkovi

Komšić: Zabinjavajući napad Rusije na medije BiH zbog pisanja o aferi 'Ikona'


Željko Komšić (novembar 2020.)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je 16. januara da su nedolični i zabrinjavajući napadi Ministarstva vanjskih poslova Rusije na medije Bosne i Hercegovine zbog izvještavanja o aferi 'Ikona' iz Ukrajine, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je 15. januara kritikovalo medije u BiH zbog pisanja o sporu o ikoni iz Luganjska za koju Ukrajina tvrdi da joj je ukradena, a koju je Milorad Dodik, sada predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove posjete BiH u decembru 2020.

Ministarstvo na čijem čelu je Lavrov, ocijenilo je da mediji u BiH "šire insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora" i "manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH" i da bi Rusiju diskreditovali u očima javnog mnijenja BiH.

U saopštenju člana Predsjedništva BiH Komšića se navodi da "Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, napadima na integritet bosanskohercegovačkih medija koji su izvještavali o aferi 'Ikona' šalje zabrinjavajuću i nedoličnu poruku koja nije u duhu demokratskih standarda i poštovanja medijskih sloboda".

Komšić je naglasio da mediji maju pravo pisati i istraživati taj slučaj koji je zaintrigirao svjetsku javnost.

Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja neće uskraćivati medijske slobode, pogotovo ne zbog toga što se izvještavanje medija ne sviđa političkim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG