Dostupni linkovi

Dodikov kabinet i dalje zahtijeva dokaze o porijeklu ikone


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (desno) je spornu ikonu poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu (lijevo), Sarajevo (decembar 2020.)

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u saopštenju pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu "da prestane da se igra države i tviter diplomatije", te da postupi "u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost", navodi se u saopštenju kabineta srpskog člana bh. Predsjedništva, prenosi Srna.

"Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija", ističe se u saopštenju.

Iz kabineta su u saopštenju pozvali ukrajinsku stranu "da dostavi sve dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine", te da "se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode".

U saopštenju podsjećaju da je kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 23. decembra zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom, koje, kako se navodi Ukrajina nije dostavila.

Iz Dodikovog kabineta pozvali su ukrajinsku stranu da se ˝suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjerenim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima˝, navodi se u saopštenju kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je 15. januara da je Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine pokrenula postupak u vezi "ilegalnog izvoza" ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

"Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine je pokrenula postupak u krivičnom slučaju nelegalnog izvoza", kazao je u pisanoj izjavi za RSE portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, Oleg Nikolenko.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona, koja je sredinom decembra 2020. godine poklonjena Lavrovu, potiče sa teritorije Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba je 6. januara na svom Twitter profilu objavio da Ukrajina i dalje zahtijeva da joj se vrati ikona iz Luganjska.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke, čak, i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", napisao Kuleba.

Dodik je pozlaćenu ikonu uručio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu prilikom njegove posjete BiH 14. decembra 2020.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo BiH je 18. decembra formiralo predmet o ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG