Dostupni linkovi

Iran lansirao balističke rakete u okviru nove vojne vežbe


Balističke rakete, Iran (februar 2020.)

Iranske vlasti su 16. januara u okviru vojne vežbe lansirale balističke rakete protiv ratnih brodova ka simuliranoj meti u Indijskom okeanu, javila je državna televizija Irana.

U vreme povećanih tenzija Teherana i SAD-a zbog iranskog nuklearnog programa i američkog pritiska na Iran, elitna jedinica Čuvari islamske revolucije su gađali metu koju je državna televizija opisala kao "hipotetičke neprijateljske brodove" udaljene 1.800 kilometara.

U prilogu, u kojem se vidi kako dva projektila pogađaju metu, iranska televizija nije navela koja vrsta raketa je korišćena.

Čuvari islamske revolucije su 15. januara, tokom prve faze vežbe, lansirali balističke rakete zemlja-zemlja i bespilotne letelice protiv "hipotetičkih neprijateljskih baza".

Vojna vežba koja se prema navodima državne televizije odvija u velikoj pustinji u centralnom delu zemlje, najnovija je u seriji vanrednih u vreme povećanih tenzija zbog iranskog nuklearnog programa.

Tenzije Irana i SAD-a eskalirale su nakon što je američki predsednik Donald Tramp 2018. godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila i uveo mu oštre sankcije.

U poslednjim danima Trampovog mandata, Iran je 4. januara saopštio da je počeo da obogaćuje uranijum do 20 odsto, što predstavlja veliko odstupanje od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dok su SAD poslale bombardere B-52, nuklearnu podmornicu i odustale od vraćanja u zemlju svog jedinog nosača aviona u regionu.

Iran je prethodnih nedelja povećao broj vojnih vežbi.

U četvrtak je, u sklopu vojne vežbe u Omanskom zalivu, ispalio krstareće rakete, dok se u blizini po svemu sudeći nalazila američka nuklearna podmornica.

XS
SM
MD
LG