Dostupni linkovi

Iran počeo vojne vežbe u Omanskom zalivu usred tenzija


Iran je posljednjih nedelja organizovao više vojnih vježbi.

Iranska mornarica počela je u srijedu 13. januara u Omanskom zalivu dvodnevne vježbe raketama kratkog dometa, u kojima učestvuje i njen najveći brod, usred tenzija zbog nuklearnog programa te zemlje, javlja AP.

U vježbama koje se održavaju u jugoistočnom dijelu zaliva, učestvuju dva nova broda iranske proizvodnje Zereh za lansiranje rakete ili "oklop", i iranski najveći vojni brod Makran, nosač helikoptera.


Američki predsjednik Donald Tramp je 2018. jednostrano povukao SAD iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kojim je Teheran pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Tramp je kao razlog za povlačenje iz sporazuma između ostalog naveo iranski balistički program.


Iran je posljednjih nedelja organizovao više vojnih vježbi.

Revolucionarna garda je u subotu održala pomorsku paradu u Persijskom zalivu, a nedelju dana ranije Iran je održao velike manevre bespilotnim letjelicama.

Makran, logistički brod koji služi kao podrška floti, može da putuje skoro tri godine bez pristajanja, a na njemu se nalazi oprema za prikupljanje i obradu informacija.

XS
SM
MD
LG