Dostupni linkovi

Protest frilensera u Beogradu: Sastanak sa Vladom o porezu 18. januara


Protest frilensera u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Protest frilensera u Beogradu

Radnici na internetu i drugi frilenseri protestovali su 16. januara u Beogradu, tražeći od države da odustane od mera kojim se retroaktivno oporezuju pet godina unazad. Oni su posle protesta ispred Skupštine Srbije prošetali centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije, a potom i do Trga Slavija.

Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je organizovalo protest, Miran Pogačar rekao je da je tokom protesta stigao poziv iz kabineta premijerke Ane Brnabić da u ponedeljak, 18. januara, dođu u Vladu kako bi počeli pregovore.

Protest radnika na internetu ispred Skupštine Srbije, 16. januar
Protest radnika na internetu ispred Skupštine Srbije, 16. januar

Navodeći da će sastanku prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, Pogačar je rekao da će protesti biti nastavljeni ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

"Ovo je mala pobeda ljudi, ali ovo nije kraj", rekao je Pogačar i dodao da "porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati status radnika na internetu".

Prema rečima Pogačara, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste "državna pljačka".

Protestna kolona frilensera u Beogradu, 16. januar
Protestna kolona frilensera u Beogradu, 16. januar

Na protestu pod sloganom "Stop pljački radnika na internetu" okupili su se i frilenseri iz više gradova Srbije, a protest su podržali Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije kao i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, koji su naveli da će pomoći da se zahtevi Udruženja radnika na internetu nađu na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Na čelu protestne kolone bio je transparent "Porez da, pljačka ne", a učesnici su nosili i poruke poput "Ne uništavajte frilensere", "Prvo zakon, onda porez", "Jesmo za pravedan poreski model, nismo za nepravedan harač" i "Ko radi boji se gladi?".

Radnici na internetu organizovali su se u neformalnu grupu u oktobru 2020. godine, kada je Poreska uprava poslala više od 2.000 "zahteva za kontrolu", odnosno rešenja sa sumama i kamatama koje su u obavezni da plate u okviru poreza i doprinosa.

Radnici su dužni da porez plate retroaktivno, na zarade za poslednjih pet godina. U upozorenjima Poreske uprave kao dužnici za porez posebno se spominju influenseri i jutjuberi koji prihode ostvaruju preko društvenih mreža.

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

"Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80 odsto svega što smo zaradili u proteklih pet godina. Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci", naveli su organizatori, optužujući državu da im "ne dozvoljava da budu jednaki sa drugima".

Organizatori protesta i okupljeni radnici na internetu od države traže obustavu naplate dugovanja i pokretanje pregovora sa državom.

"Budžetskoj kasi fali 4,2 milijarde evra i ta rupa se popunjava preko pleća radnika na internetu. Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima", naveli su organizatori.

Poreska uprava Srbije je svoje poslednje aktivnosti objasnila time da "veliki broj frilensera, odnosno radnika koji ostvaruju zaradu radeći po potrebi za strane kompanije preko interneta, krši zakon neplaćanjem poreza i doprinosa na prihode koje dobijaju iz inostranstva".

Sa druge strane, radnici na internetu smatraju da Poreska uprava do sada nije uradila mnogo na edukaciji frilensera o njihovim obavezama.

Oni pitaju zbog čega im godinama rešenja za plaćanje poreza nisu uopšte stizala, smatraju da su porezi za njihovu vrstu rada previsoki, neregulisani, te da su procedure plaćanja ove vrste poreza komplikovane i netransparentne.

Ovo je drugi po redu protest radnika na internetu, nakon što je prvi organizovan 30. decembra ispred zgrade Vlade Srbije i Ministarstva finansija. I tada su zahtevi bili isti.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u decembru da je spreman da o ovom problemu razgovara sa frilenserima, ali tek za nekoliko meseci, kada se bude pripremao novi set Zakona o porezu na dohodak građana, prenela je televizija N1.

Dva dana pre subotnjeg protesta, komentar je stigao i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Upitan da prokomentariše najavljenu radikalizaciju protesta frilensera koji od države traže da se pronađe način na koji bi mogli da regulišu svoje poreske obaveze, Vučić je 14. januara poručio da protesti nisu rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga treba platiti.

Obaveze frilensera u nekim državama regiona zaista su niže, pa tako u Severnoj Makedoniji frilenseri plaćaju samo porez od 10 odsto na prijavljeni prihod, a u Bosni i Hercegovini porez na dohodak od 10 odsto i zdravstveno osiguranje četiri odsto, pokazuju podaci Radija Slobodna Evropa.

Srbija je u decembru 2018. bila na desetom mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po obimu radne snage na onlajn platformama, prema podacima Oksfordskog instituta za internet.

Srbija, prema izveštaju Svetske banke iz 2015, ima više od 76.000 radnika na onlajn platformama.

XS
SM
MD
LG