Dostupni linkovi

EU: Dok ne bude rezultata u vladavini prava, Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje


Sjedište Evropske komisije, Brisel (fotoarhiv)

Crna Gora neće zatvoriti nijedno pregovaračko poglavlje dok ne ispuni privremena mjerila u oblasti vladavine prava, kazala je dopisniku Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes.

U Evropskoj komisiji ističu da su borba protiv korupcije, sloboda medija i reforme u oblasti pravosuđa suštinske kritične oblasti u kojima je neophodno postići napredak.

"Vladavina prava ostaje sveobuhvatni prioritet, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, 23 i 24. Nijedno drugo pregovaračko poglavlje neće biti zatvoreno prije nego što se to postigne", rekla je portparolka.

Portparolka je poručila da je, kako bi se zadovoljla privremena mjerila, pred Crnom Gorom još posla u najvažnijim pitanjima.

"Potrebno je još rezultata u ključnim preostalim kritičnim oblastima, kao što su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obnovljena posvećenost reformama u oblasti pravosuđa, prije nego što izvještaj o privremenim mjerilima može biti iniciran i predstavljen zemljama članicama EU", istakla je ona.

Crna Gora je otvorila sva poglavalja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja. Crna Gora je privremeno zatvorila pregovaračka poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, 26 - Obrazovanje i kultura i 30 - Međunarodni odnosi.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012. godine.

XS
SM
MD
LG