Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 75 odsto građana podržava članstvo u EU


Podgorica
Podgorica

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava skoro 75 odsto građana, što je porast u odnosu 2019. godinu kada je podrška iznosila 66 odsto, podaci su agencije De Facto.

Građani, njih 48,6 odsto, smatra da je Evropska unija pokazala najviše solidarnosti prema Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID 19, 7,4 odsto smatra da je Srbija najviše pomogla, 4,6 odsto Sjedinjene Američke Države a 3,1 odsto Njemačka.

Smanjen je broj onih koji ne podržavaju članstvo u EU, pa je procenat od 23 odsto iz decembra prošle godine pao na 22,3.

„Kada bi se referendum o članstvu Crne Gore u EU održao ove sedmice, 79,6 odsto građana glasalo bi za to da država pristupi Uniji, dok bi 13,1 odsto bilo protiv“, navodi se u istraživanju.

Olivera Komar iz agencije De Facto kazala je da ljudi EU većinom povezuju sa boljom budućnošću i poboljšanjem uslova života - oko 22 odsto ispitanika.

Na pitanje kada će Crna Gora ispuniti uslove za pristupanje i postati dio EU, 13,2 odsto ispitanika odgovorilo je nikad, a 21,1 odsto anketiranih odgovorilo je da će to biti 2025. godine.

Prema riječima Komar, ključni razlozi građana za podršku članstvu u EU su bolji kvalitet života i standard, mogućnost da putuju u druge zemlje Unije bez vize, kao i stabilnost.

Crna Gora vodi osam godina pristupne pregovore o članstvu u EU, od juna 2012. godine i otvorila je sva pregovaračka poglavlja.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

XS
SM
MD
LG