Dostupni linkovi

Novi soj korona virusa 19 uskoro dominantan u SAD-u


Vakcinacija protiv COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)
Vakcinacija protiv COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)

Veoma zarazna varijanta korona virusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji mogla bi da postane dominantan soj u SAD-u do marta, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je na "brzi rast" i širenje ove varijante u narednim sedmicama.

Isti izvor navodi da bi takav skok mogao dodatno ugroziti zdravstvene sisteme koji su već opterećeni zimskim naletom kovida.

Najnovije istraživanje Javnog zdravstva Engleske (PHE) sugeriše da je ova varijanta - koja je sada dominantna u većem dijelu Britanije zaraznija za između 30 i 50% od prethodnih sojeva. Trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da uzrokuje bilo kakvu ozbiljniju bolest, navodi BBC.

Stručnjaci, takođe, odbacuju mogućnost da sadašnje vakcine neće biti toliko efikasne protiv novog soja virusa.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden predstavio ambiciozni plan za intenziviranje vakcinacije.

Biden je rekao da je cilj vakcinacija 100 miliona Amerikanaca tokom prvih 100 dana njegovog mandata, te da će u tom smislu njegova administracija preuzeti aktivniju ulogu u pojačavanju distribucije vakcina.

On je izložio plan za uspostavljanje novih centara za masovnu vakcinaciju, zapošljavanje dodatnih zdravstvenih radnika i osiguravanje da vakcinacija bude dostupna svima, uključujući manjinske zajednice koje su najteže pogođene epidemijom.

SAD je zabilježilo najveći broj potvrđenih infekcija korona virusom - 23,5 miliona - od bilo koje zemlje na svijetu, dok je umrlo više od 391.000.

Kriza je posebno akutna u Kalifornija u kojoj je smrtnost porasla za više od 1.000 posto od novembra.

Vakcine deluju i na novi soj korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

XS
SM
MD
LG