Dostupni linkovi

SDA: Zaštititi uspjeh pro-BiH stranaka na izborima u Mostaru od kriminalnih radnji


Izbori u Mostaru 20. decembra 2020.

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je zloupotrebe koje su činjene na pojedinim biračkim mjestima tokom prebrojavanja glasova nakon lokalnih izbora u Mostaru i pozvala nadležne organe da što prije utvrde počinioce nezakonitih radnji i iste procesuiraju.

"Posebno naglašavamo važnost brze, nepristrasne i efikasne istrage, kako bi se od kriminalnih aktivnosti pojedinaca, zaštitio postignuti uspjeh probosanskohercegovačkih političkih subjekata na izborima u Mostaru", navodi se u saopštenju SDA.

Iz SDA su pozvali Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) da, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese potrebne odluke u cilju završetka izbornog procesa u Gradu Mostaru.

Centralna izborna komisija BiH 14.januara, na hitnoj sjednici donijela je odluku da izmijeni raniju Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Razlog za donošenje ovakve odluke je taj što su nakon ponovnog brojanja glasova sa više biračkih mjesta u Mostaru utvrdili da je došlo do promjene u mandatima koje su dodijelili ranijom Odlukom.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je u srijedu, 13. januara usvojila naredbu kojom se Glavnom centru za brojanje naređuje ponovno prebrojavanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata izbora s redovnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), formiralo je osam predmeta vezanih za izbornim proces u Mostaru, saopšteno je 7. januara 2021. godine iz Tužilaštva.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 20. decembra nakon 12 godina.

Biralo se 35 vijećnika, a većinu vjećničkih mandata je osvojila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

Vijećnici će dvotrećinskom većinom odlučiti ko će biti novi gradonačenik grada na Naretvi.

XS
SM
MD
LG