Dostupni linkovi

Tužilaštvo formiralo osam predmeta u vezi sa izborima u Mostaru


Glasanje na lokalnim izborima u Mostaru, 20. decembar 2020.
Glasanje na lokalnim izborima u Mostaru, 20. decembar 2020.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), formiralo je osam predmeta vezanih za izbornim proces u Mostaru, saopšteno je 7. januara 2021. godine iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva HNK, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog eniteta Federacija BiH, kazali su kako su predmeti formirani po zaprimljenim prijavama čije navode trenutno provjerava više tužitelja.

U jednom formiranom predmetu postupa se po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja koje su uložili Hrvatski narodni sabor BiH (HNS), Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mostar i kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, stoji u saopštenju.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je “odlukom VSTV-a BiH (Viskog sudskog i tužilačkog vijeća) od 30. septembra prošle godine rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašeno kao prioritet u radu svakog tužiteljstva u Bosni i Hercegovini”.

Monitoring nad radom tužiteljstava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija Organizacije sa sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i nadležno Tužilaštvo jedanput tjedno izvještava OSCE u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 20. decembra nakon 12 godina. Biralo se 35 vijećnika, a većinu vjećničkih mandata je osvojila HDZ BiH. Vijećnici će dvotrećinskom većinom odlučiti ko će biti novi gradonačelnik grada na Neretvi.

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH podnio je više prijava lokalnome tužiteljstvu u Mostaru kao i Tužiteljstvu BiH zbog, kako su tvrdili, fiktivnih prijava više stotina bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim gradskim područjima kako bi se utjecalo na rezultat lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG