Dostupni linkovi

Trump: Nasilje mora prestati


Trump je u govoru u više navrata osudio nasilje rekavši da će svi koji su sudjelovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde.

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu navečer za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune sedmicu dana nakon što su njegove pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Trump se iza ponoći obratio javnosti. Učinio je to putem Twitter profila Bijele kuće. Njegovi profili na glavnim društvenim mrežama su, podsjetimo, redom blokirani.

Trump je u govoru u više navrata osudio nasilje rekavši da će svi koji su sudjelovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde. U govoru, pak, nije spomenuo opoziv kao ni inauguraciju iduće sedmice.

Na početku petominutnog obraćanja Trump je rekao kako nedvosmisleno osuđuje nasilje.

"Želim biti jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice", kazao je Trump na početku. Dodao je da onakvo nasilje stoji nasuprot svemu u što vjeruje.

"Nijedan moj istinski pristaša nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristaša ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu", rekao je Trump.

"Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerisati", kazao je Trump te je pozvao na smirivanje tenzija.

Trump je rekao i da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona. To nasilje, kazao je, treba prestati.

"Bez obzira na to jeste li desno ili lijevo, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle sedmice bit će izvedeni pred lice pravde", kazao je američki predsjednik.


Trump je rekao kako su ga tajne službe obavijestile o tome kako su mogući novi neredi u narednim danima.

"Svaki Amerikanac ima pravo da ga se čuje", rekao je Trump dodavši da to mora biti s poštovanjem i u miru.

Dodao je da ne može dovoljno naglasiti da je nasilje neprihvatljivo.

"Ne smije biti nasilja, ne smije biti kršenja zakona, ne smije biti vandalizma bilo koje vrste. Svi moraju slijediti zakone", kazao je.

Na kraju je pozvao na jedinstvo.

"Moramo se usredotočiti na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih cjepiva, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu privrede, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava", kazao je Trump.

Trump: Nikada nećemo priznati poraz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

XS
SM
MD
LG