Dostupni linkovi

U Beogradu najviše prijavljenih za vakcinaciju


Zdravstveni radnik u Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu tokom vakcinacije predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina, 6. januar
Zdravstveni radnik u Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu tokom vakcinacije predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina, 6. januar

Najveći broj prijava kojima se iskazuje interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa podneli su građani Beograda, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Kancelariji Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Prema podacima od 12. januara, do 18 sati je iz glavnog, ujedno i najvećeg grada u Srbiji, stiglo 50 posto od ukupnog broja prijava elektronskim putem.

Po broju građana koji su iskazali interesovanje za vakcinaciju, nakon Beograda, slede Novi Sad (u Vojvodini), Niš (u južnom delu Srbije), Kragujevac (centralna Srbija) i Zrenjanin (Vojvodina), rečeno je RSE u Kancelariji Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Usluga prijave, odnosno iskazivanja interesovanja za vakcinaciju, pokrenuta je u ponedeljak, 11. januara, na državnom portalu eUprava.

Do srede, 13. januara u 10 časova interesovanje je iskazalo više od 142.000 građana Srbije, rekli su za RSE u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Vlada Srbije najavila je da će od 14. januara u svrhu masovne imunizacije otvoriti i telefonske linije za prijavljivanje.

Imunizacija u Srbiji formalno je počela 24. decembra, vakcinacijom prioritetne grupe stanovništva (zdravstveni radnici i korisnici domova za stare).

Najavljujući masovnu imunizaciju, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je 10. januara da će do kraja meseca na raspolaganju biti oko dva miliona vakcina različitih proizvođača. Za imunizaciju jednog primaoca potrebne su dve doze cepiva.

Građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv korona virusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

U ponudi u formularu na sajtu eUprave su vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, ruski Sputnik V, kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna.

Koju bi vakcinu primili Beograđani?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je 23. decembra upotrebu vakcine Pfizer/BioNtech, nakon što je dan ranije prvi kontingent vakcina američko-nemačkog proizvođača stigao u Srbiju. Prvu dozu ove vakcine je 24. decembra javno primila premijerka Ana Brnabić.

Dozvolu za upotrebu ruske Sputnik V vakcine Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala je poslednjeg dana 2020. godine, nakon što je 30. decembra stigao i prvi kontingent ove vakcine. Nju su 6. januara primili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna još nemaju dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, niti su te vakcine dopremljene u zemlju.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina američkog proizvođača Moderna je, uz Pfizer/BioNtech, dobila dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

XS
SM
MD
LG