Dostupni linkovi

Japan proširio vanrednu situaciju na još sedam provincija


Nagoyi, Japan, 13. januara 2021.

Japan je u srijedu 13. januara proširio vanrednu situaciju na još sedam provincija jer se broj zaraženih korona virusom skoro udvostručio poslednjih mesec dana.

Odluka vlade premijera Jošihide Suge stupa na snagu u četvrtak 14. januara i traje do 7. februara, i odnosi se na prefekture u zapadnom i centralnom Japanu: Osaka, Kjoto, Hjogo, Fukuoka, Aiči, Gifu i Točigi.

Pre manje od nedelju dana Suga je proglasio vanrednu situaciju za Tokio i tri obližnje prefekture.

Za vreme vanredne situacije barovi i kafići rade do 20 časova, a vlada je naložila poslodavcima da 70 odsto zaposlenih radi od kuće, a stanovnici pogođenih područja da ostanu u svojim domovima.

Suga je kritikovan zbog spore reakcije jer je broj prijavljenih infekcija i smrtnih slučajeva od korona virusa u zemlji skoro udvostručen tokom proteklih mesec dana.

Današnja odluka o uvođenju vanredne situacije uz još sedam provincija, kao i prethodna, doneta je tek posle molbi lokalnih zvaničnika.

Stručnjaci su upozorili da čak i vanredne mere, koje nisu obavezujuće i uglavnom su stvar dobre volje građana, nisu dovoljne da bi se značajno usporile zaraze.

Za razliku od ranijih sedmonedeljnih vanrednih situacija koje je Japan imao u aprilu i maju prošle godine, škole, teretane, pozorišta i prodavnice ostaće otvoreni.

Japan je do sada zabeležio skoro 300.000 slučajeva zaraženih korona virusom i više od 4.100 smrtnih slučajeva tokom pandemije COVID - 19.

Za Japan je izuzetno važno da epidemiju korona virusom drži pod kontrolom zbog Olimpijskih igara u Tokiju koje treba da budu održane u julu.

XS
SM
MD
LG