Dostupni linkovi

U Japanu prvi slučajevi zaraze novim sojem korona virusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Japansko ministarstvo zdravlja potvrdilo je u toj zemlji prve slučajeve zaraze novom varijantom korona virusa koja je identifikovana u Britaniji.

Pet osoba je stiglo između 18. i 21. decembra, prije nego što je Japan u petak pojačao graničnu kontrolu za putnike iz Velike Britanije.

Jedan od zaraženih, čovjek u šezdesetim godinama je pokazao malaksalost, a ostali su bez simptoma i svi se nalaze u izolaciji.

Nakon što su bili pozitivni na virus, daljom analizom sprovedenom u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti utvrđeno je da imaju britansku varijantu koja je 70 odsto prenosivija, navodi se u saopštenju ministarstva.

Novi soj korona virusa nedavno se pojavio u južnoj Engleskoj, ali je počeo da se širi i u nekim od država EU.

Evropska komisija (EK) je zatražila od zemalja članica Evropske unije (EU) da se ukine zabrana putovanja sa Velikom Britanijom nakon što su ga proteklih dana uvele mnoge evropske države kako bi zaustavile širenje novog soja korona virusa.

Nova varijanta korona virusa otkrivena u Velikoj Britaniji, koja se brže širi, "nije izmakla kontroli", saopštila je prije nekoliko dana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozivajući da se primjenjuju do sada proverene mjere.

XS
SM
MD
LG