Dostupni linkovi

Iran lansirao podzemne balističke projektile tokom vojne vježbe 


Kombinacija fotografija koje navodno pokazuju balističke projektile koje su IRGC lansirali tokom posljednjeg dana vojnih vježbi u blizini osjetljivih zaljevskih voda, 29. jula 2020.

Iranska Revolucionarna garda je saopćila da je lansirala balističke projektile "iz dubine Zemlje" u srijedu tokom posljednjeg dana vojnih vježbi u blizini osjetljivih voda Zaljeva.

Izveštaji državnih televizija prikazivali su scene iz podzemnih baza, ali su izbjegavali detalje koji bi odali lokacije, piše AP.

Snage Islamske revolucionarne garde (IRGC) su u saopćenju kazale da je ovo "prvi put u svijetu" da je ovakva vježba provedena.

Pohvalili su "uspješno lansiranje balističkih projektila iz dubine Zemlje na potpuno kamuflirani način" kao "značajno postignuće koje će predstavljati ozbiljan izazov neprijateljskim obavještajnim organizacijama".

IRGC je također saopćio da su izbacili bombe iz borbenih aviona Sukhoi Su-22 na mete prethodno određenih položaja na otoku Bani Farur, u iranskim teritorijalnim vodama.

"Ova lansiranja su provedena bez platforme i uobičajene opreme", rekao je zapovjednik zračno-svemirskog odjela IRGC-a, brigadni general Amirali Hajizadeh na državnoj televiziji.

"Ukopani projektili iznenada prokopaju tlo i pogode mete sa preciznošću", rekao je on, dodavši da se ovo dogodilo "prvi put u svijetu".

Lansiranja su uslijedila dan nakon što je Garda gađala nizom projektila maketu američkog nosača aviona u blizini Hormuškog moreuza, vitalnog putnog pravca za petinu svjetske proizvodnje nafte.

Do vojne vježbe dolazi u vrijeme visokih napetosti između Teherana i Washingtona.

XS
SM
MD
LG