Dostupni linkovi

Desetine poginulih u snažnim izraelskim udarima na istočnu Siriju


Izrael je u proteklim godinama izveo stotine udara na vojne ciljeve u Siriji povezane s Iranom ali retko komentariše takve operacije.

Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros istočnu Siriju, gađajući položaje i skladišta oružja boraca koje podržava Iran i u tim udarima ih je poginulo na desetine, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska državna novinska agencija SANA je navela da su na meti udara bila područja u i oko gradova Deir el -Zur, Majadin i Bukamal duž granice s Iranom, ali nije objavila više detalja.

Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je navela da je bilo najmanje 18 udara u Deir el -Zuru, te duž granice s Irakom i da je pogođeno nekoliko skladišta oružja i da je ubijeno 23 ljudi, uključujući sedam Sirijaca, dok su ostale žrtve borci koje podržava Iran, a 28 osoba je ranjeno.


"Spalili su iranske pozicije u Deir el - Zuru", rekao je Omar Abu Lajla, aktivista iz istoimene provincije koji izveštava iz pograničnog područja.

Izrael je u proteklim godinama izveo stotine udara na vojne ciljeve u Siriji povezane s Iranom ali retko komentariše takve operacije.

Prošli napadi 7. januara bili su usmereni na pozicije na jugu Sirije i jug glavnog grada Damaska, pri čemu su ubijena tri proiranska borca.

Izrael redovno vrši napade u Siriji, uglavnom na mete povezane sa Iranom, tvrdeći da pokušava da osigura svoje granice.

Kako izveštavaju izraelski mediji, tu se nalaze brojne baze grupa koje podržava Iran.

Članovi iranske vojske kao i borci različitih nacionalnosti koje podržava Teheran bore se širom Sirije.

Izrael je pogodio 50 meta u Siriji prošle godine, prema izveštaju izraelske vojske.

XS
SM
MD
LG