Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za terorizam


Znak za zgradu Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića zvanog “Abdulaziz” zbog učešća u frontu Al-Nusra tokom rata u Siriji od 2014. do 2020. godine, koji je Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Vuković je Bosni i Hercegovini izručen 22. oktobra 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Kako je navedeno u optužnici, on je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi militantnim skupinama koje djeluju na tom području.

"Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije 'Džebatul Nusra front' ('Al Nusra Front') i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo dodaje da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su u Siriji bile sa istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

“Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta op.a.) nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine. Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo organizovanje terorističke grupe”, dodaje se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

U Siriju i Irak je s područja Zapadnog Balkana otišlo oko 1.000 osoba.

Kosovo i BiH su 2019. godine vratili određeni broj osoba iz Sirije. Kosovo je vratilo 110 osoba, a BiH ukupno 26 osoba.

Na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u BiH zbog ratovanja u Siriji i terorizma, prema podacima Ministarstva pravde BiH zaključno sa 1. septembrom 2020. godine, osuđene su 42 osobe, kaznu je izdržalo 29 osoba, a 13 je trenutno u zavodima. Ukupno je evidentirano 56 osoba, u sedam slučajeva se odustalo od istrage, a pet procesa se vodi pred Sudom BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG