Dostupni linkovi

Uhapšen nasilnik sa slike u uredu Pelosi, među osumnjičenima i državni poslanik


Nasilnik i pristalica Donalda Trampa sjedi u kancelariji predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Nasilnik i pristalica Donalda Trampa sjedi u kancelariji predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Zastupnik države Zapadne Virdžinija (West Virginia) koji je izabran u novembru i snimio sebe kako juriša na Kapitol Hil (Capitol Hill) suočiće se sa saveznim optužbama, rekli su u petak tužitelji, prenosi BBC.

U svom videu republikanac Derrick Evans viđen je kako nosi kacigu i viče: "Vratimo ovu zemlju natrag sviđalo vam se to ili ne. Danas je probna trka. Vraćamo ovu zemlju."

Među drugim ljudima koji se suočavaju sa optužbama, navodi BBC, su Ričard Barnet (Richard Barnett), koji je fotografisan kako sedi za stolom predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy (Nensi) Pelosi, i čovjek iz Alabame koji je imao Molotovljeve koktele i pištolje u svom kamionu parkiranom u blizini Kongresa.

Barnet je uhapšen i optužen po tri federalne tačke, uključujući krađu javne imovine, saopštili su u petak federalni zvaničnici, prenosi CNN.

Federalni zvaničnici su rekli da je Ričard Barnet iz Arkanzasa odveden u pritvor u petak ujutru u Litl Rok (Little Rock).

Stanovnik Alabame, piše CNN, optužen je u vezi sa bombom pronađenoj na južnoj strani zgrade Kapitola, 11 Molotovljevih koktela i vojnim oružjem pronađenim u njegovom kamionetu.

"Samo zato što ste napustili region Vašingtona, još uvijek možete očekivati kucanje na vrata ako saznamo da ste bili dio kriminalnih aktivnosti u Kapitolu", rekao je Stiven (Steven) D'Antuono, pomoćnik direktora terenske kancelarije u Vašingtonu i dodao da 'FBI ne štedi nikakve resurse u ovoj istrazi'.

Ministarstvo pravde je u petak saopštilo da se 13 osoba suočava sa federalnim optužbama vezanim za nerede u srijedu na Kapitolu.

Pored onih protiv kojih je podnijeta krivična prijava, iz Ministarstva pravde kažu da su "podnijete dodatne žalbe i da su istrage u toku".

Nasilni upad u Kapitol dogodio se tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine.

Američki policajac Brajan Siknik je bio peta žrtva nasilja koje se dogodilo kada su nasilne pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa upale u Kongres 6. januara. Žena koja su policajci ranili u srijedu u Kongresu kasnije je podlegla povredama, a ostale tri osobe su stradale usljed "medicinskih problema" povezanih s upadom Trampovih pristalica u zgradu.

Najmanje 68 osoba uhapšeno je kao rezultat nasilja koji se desio ispred i u Kapitol Hilu.

U četvrtak, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa i nakon potvrđene pobjede Džo Bajdena (Joe Biden) odlazeći američki predsednik Donald Trump priznao je da će Džo Bajden biti naredni predsjednik.

Nakon objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia Joe Biden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu. Time je zvanično potvrđeno da je Joe Biden postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država a inauguracija će biti održana 20. januara 2021.

XS
SM
MD
LG