Dostupni linkovi

Pompeo tvrdi da je novo sjedište Al Kaide u Iranu


Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u utorak 12. januara, bez dokaza, da je Al Kaida ustanovila novu matiču bazu u Iranu, te da Sjedinjene Države imaju manje mogućnosti u djelovanju sada kada je ta grupa “ukopana” u ovoj zemlji.

Uprkos određenoj dozi skepticizma unutar obavještajnih snaga i Kongresa, Pompeo tvrdi da je Iran pružio sigurno utočište kao i podršku za Al Kaidu, prenosi Reuters.

New York Times je u novembru prošle godine izvijestio da su izraelski operativci u Iranu ubili Abu Muhammeda al-Masrija, optuženog za pomaganje u organizovanju bombaških napada 1998. godine na dvije američke ambasade u Africi. Iran je porekao ovaj izvještaj, te su rekli da na njihovom tlu nema “terorista” Al Kaide.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu rekao da prvi put javno objavljuje da je Masri umro 7. avgusta prošle godine. Rekao je da njegovo prisustvo u Iranu nije nikakvo iznenađenje.

“Al Masrijevo prisustvo unutar Irana ukazuje na razlog zbog kojeg smo ovdje. Al Kaida ima novu matičnu bazu: to je Islamska Republika Iran.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odbacio je Pompeove tvrdnje kao “lažne”.

Iran je bio meta tokom cijelog trajanja mandata Trumpove administracije, a posljednjih sedmica Pompeo nastoji pojačati pritisak na Iran sa novim sankcijama i žestokom retorikom.

Kako navodi Reuters, savjetnici novoizabranog predsjednika Joe Bidena vjeruju da Trumpova administracija pokušava da oteža ponovnu saradnju sa Iranom kao i pokušaj ponovnog pristupanja iranskog nuklearnom sporazumu, međunarodnom sporazumu potpisanom 2015. godine iz kojeg su SAD kasnije izašle.

Pompeo je također rekao da uvodi sankcije liderima Al Kaide koji se nalaze u Iranu i trojici čelnika kurdskih bataljona Al Kaide.

Američki državni sekretar je i u prošlosti optuživao Iran da sarađuje sa Al Kaidom bez pružanja dokaza.

Odnosi između Teherana i Washingtona su se pogoršali 2018. godine kada je Trump napustio iranski nuklearni sporazum, kojim su Iranu ukinute sankcije zauzvrat obuzdavanja njihovih nuklearnih aktivnosti. Nakon napuštanja sporazuma SAD su krenule sa novim uvođenjem ekonomskih sankcija Iranu.

XS
SM
MD
LG