Dostupni linkovi

BiH izdvojila novac za pomoć regijama BiH i Hrvatske pogođenim zemljotresom


Jedna od kuća u Kostajnici nakon zemljotresa 30. 12. 2020.
Jedna od kuća u Kostajnici nakon zemljotresa 30. 12. 2020.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici u utorak 12. januara donio je Odluku o odobravanju 100.000 KM (50.000 eura) iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine u svrhu pružanja pomoći Kostajnici.

Sredstva su namijenjena saniranju posljedica zemljotresa koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu krajem decembra prošle godine u Kostajnici, opštini u Bosni i Hercegovini na granici sa Republikom Hrvatskom.

Na sjednici Vijeća ministara BiH je donesena i Odluka o odobravanju 500.000 KM (250.000 eura) iz tekuće budžetske rezerve radi pružanja međunarodne pomoći Vladi Republike Hrvatske u saniranju posljedica zemljotresa, koji se dogodio krajem decembra 2020. godine.

Pitanje da li je Vijeće ministara BiH uputilo pomoć dijelovima BiH i Hrvatske u kojim su se osjetile posljedice nedavnog zemljotresa u utorak 12. januara na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) postavila je delegatkinja Kluba hrvatskog naroda Lidija Bradara (HDZ).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) rekao je da će sjednici Vijeća koja je zakazana za danas biti donesene odluke o isplati jednokratne pomoći u novcu Hrvatskoj, te za općinu Kostajnica koja je najteže pogođena na teritoriji BiH, što je i učinjeno.

Podsjećamo da je Republiku Hrvatsku 29. decembra 2020. godine pogodio razorni zemljotres sa katastrofalnim posljedicama, ljudskim žrtvama i povrijeđenima, kao i razrušenom i teško oštećenom imovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

XS
SM
MD
LG