Dostupni linkovi

Tegeltija: Uklanjanje crkve u Konjević Polju u proljeće ove godine


Crkva u dvorištu Fate Orlović
Crkva u dvorištu Fate Orlović

Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Bećirović (SDP) na sjednici u utorak 12. januara postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Istakao je da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

„U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava“, naveo je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije korona virusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

„Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava“, kazao je Tegeltija.

Bećirović je replicirao da je krajnje vrijeme da se počne poštovati i Ustav BiH i presude Evropskog suda za ljudska prava jer je to interes svih.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, a rok za izvršenje presude bio je 1. april 2020. godine.

Presuda Suda u Strazburu došla je nakon višegodišnje pravne bitke na lokalnim sudovima koju je Fata Orlović počela 2002. godine, sa zahtjevom da se crkva ukolini sa privatnog imanja.

U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

XS
SM
MD
LG