Dostupni linkovi

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman apeluje da se ne zatvaraju skijališta na tim planinama


Bjelašnica, arhivska fotografija

Članovi Inicijative za Bjelašnicu i Igman uputili u utorak 12. januara apel Kriznom štabu Kantona Sarajevo (KS) u kojem traže da se ne zatvaraju skijališta na ove dvije sarajevske planine.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki koji imaju za cilj promovisanje ljepota i potencijala koje ove planine nude, a posebno unaprjeđenje kvaliteta ski centra Bjelašnica i Igman.

Članovi novog Kriznog štaba KS najavili u ponedeljak 11. januara moguće zatvaranje skijališta na tim planinama, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

„Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što takođe ne smijemo zanemariti. Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez“, saopšteno je iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Dodaju kako na skijalištima s puno pažnje rade na poštivanju mjera, održavaju distance i nose bandane, potkape ili maske.

„Od početka pandemije, vi bi to najbolje trebali znati, ljekari apsolutno preporučuju prirodno sticanje imuniteta umjesto što se masovno kljukamo vitaminima, i mi i naša djeca, koja bi kako proizilazi vrijeme raspusta valjda trebali provoditi uz laptope umjesto na čistom planinskom zraku“, dodaje se.

Također su zamolili da prije donošenja bilo kakvih mjera još jednom dobro promisle o kontraefektima koje mogu izazvati po zdravlje i ekonomiju.

Sredinom decembra otvorena su skijališta i na Bjelašnici i Igmanu. Za ova dva skijališta se brine Javno kumunalno poduzeće "ZOI 84" iz Sarajeva.

Većina skijališta su trenutačno zatvorena u većem dijelu Europe, uključujući Italiju, Austriju, Sloveniju, Francusku i Njemačku.

XS
SM
MD
LG