Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Ispoštovali smo strategiju za rad na predmetima ratnih zločina


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) u potpunosti je ispoštovalo sve rokove i obaveze iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz ove pravosudne institucije u nedjelju 10. januara.

U saopštenju se dodaje da Tužilaštvo BiH nema obavezu dostavljati Vijeću ministara BiH izvještaje o predmetima sa standarnom oznakom “A”.

“Tužilaštvo BiH u obavezi je dostaviti navedene podatke, u skladu sa Aneksom “B” Revidirane državne strategije, nadzornom tijelu za praćenje provođenja Revidirane državne strategije koje još nije formirano”, navode iz Tužilaštva BiH.

Navode da je Tužilaštvo BiH do sada za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužilo više od 900 osoba, iz svih krajeva BiH.

“Na temelju optužnica ovog tužilaštva, za ratne zločine izrečene su pravomoćne presude u trajanju od više od 3.200 godina zatvora, što dovoljno govori o opredijeljenosti Tužilaštva BiH za kažnjavanje ratnih zločina i jačanje vladavine prava”, navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na vanrednoj sjednici 24. septembra Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, na čije usvajanje se čekalo dvije godine, a koja je prijedlog Ministarstva pravde BiH.

Vlasti u BiH su 2008. godine usvojile Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa da se na državnom nivou procesuiraju najsloženiji predmeti u roku od sedam godina, a da svi budu prebačeni na nivo entiteta i završeni do 2023. godine.

Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na državnom nivou. Zbog toga je 2018. godine pripremljena Revidirana strategija, koja predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

Na usvajanje Revidirane strategije čekalo se dvije godine, a kamen spoticanja bio je dodatak ovoj strategiji.

"To definisanje smo napravili kroz Anex B, koji nije veliki dokument, a ono što on definiše jeste to da smo tražili od Tužilaštva BiH da nam u roku od 90 dana dostavi statističke podatke koji se odnose na broj lica koja su presuđena, broj lica u žabenom postupku, broj lica koja su oslobođena kao i broj lica protiv kojih je obustavljena istraga", objasnio je nakon sjednice Vijeća ministara 24. septembra ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Revidirana strategija je jedan od 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora da ispuni na putu ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG