Dostupni linkovi

Trump: Inauguracija nove administracije bit će 20. januara


Dok se mogućnost drugog opozova pominje, američki predsjednik Donald Trump priznao je u četvrtak da će Joe Biden biti naredni predsjednik.

Njegovo priznanje Bidena dolazi dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa dok su članovi potvrđivali Bidenovu pobjedu.

Četiri osobe su preminule tokom protesta, rad Kongresa je paziran, a zastupnici evakuirani. Ipak, par sati nakon stupanja na snagu policijskog sata u Washingtonu, vratili su se na posao i potvrdili izborne rezultate u korist Joe Bidena.

Trump koji je još u četvrtak ujutro nastavljao sa tvrdnjama da je prevaren na izborima, rekao je da će se sada fokusirati na osiguranje glatkog prenosa moći na Bidenovu administraciju, u video izjavi objavljenoj na Twitteru gdje je dan ranije bio blokiran na 12 sati.

“Nova administracija imaće inauguraciju 20. januara”, rekao je Trump u videu.

Osudio je nasilje koje se desilo u Kongresu dan ranije rekavšida su demonstranti oskvrnili sjedište američke demokratije.

“Služiti vama kao predsjednik bila je najveća čast u mom životu”, rekao je Trump. “I svim mojim divnim pristašama, znam da ste razočarani, ali također želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek započinje”.

Izjava o priznanju nove administracije predstavlja preokret za Trumpa koji se suočava sa sve učestalijim pozivima na ostavku ili uklanjanje iz kancelarije nakon napada u srijedu. On već mjesecima tvrdi, bez dokaza, da su izborni rezultati dio široko rasprostranjene prevare.

Kongres je službeno potvrdio izbornu pobjedu novoizabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena rano u četvrtak, nekoliko sati nakon što su ih stotine izgrednika prisilili da se sakriju koji su nadvladali policiju i napali zgradu. Više od polovice republikanaca iz Doma i osam republikanskih senatora glasalo je za osporavanje rezultata izbora.

XS
SM
MD
LG