Dostupni linkovi

Grupa migranata kraj Bihaća smještena u vojne šatore u 'Lipi'


Više od 200 migranata i izbjeglica koji nisu imali gotovo nikakvo sklonište u kampu Lipa, udaljenom 30 kilometara od Bihaća na sjeverozapadu BiH, smješteno je u pripremljene šatore Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Vojni šatori su postavljeni na obližnjoj parceli i trebali bi poslužiti kao privremeni smještaj do potpune izgradnje i opremanja kampa.

Najavljeno je kako će ovog vikenda biti riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom i pitkom vodom, dok volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) od subote ujutro rade na postavljanju velikog šatora u kojem će se dijeliti prehrambeni obroci.

"Ostalo je još da se pokopča struja, kako bi se otpočelo zagrijavanje šatora u migrantskom kampu Lipa", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH), koji se trenutno nalazi u kampu Lipa.

Stotine migranata na otvorenom čekaju šatore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Privremeno je riješeno i pitanje sanitarnog čvora. Prvi današnji prehrambeni obrok već je podijeljen.

"Napokon dobijamo ono što nam je i rečeno. Sad ćemo barem imati kakav - takav krov nad glavom, krevet i grijanje. Dobijamo i dva dnevna obroka, što je mnogo bolje u odnosu na neki prethodni period. Nadam se da ćemo ubrzo moći i napuniti mobitele, kako bismo stupili u kontakt sa članovima porodica", kazao je Ali iz Pakistana.

Iz Službe za poslove sa strancima potvrđeno je kako se ubrzano radi na utvrđivanju ukupnog broja ljudi u onom što je ostalo od prihvatnog kampa, odnosno završnim radovima na pripremanju parcele i ostalih postavljenih šatora.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić kazao je kao se situacija polako smiruje.

"Situacija je mnogo mirnija i u potpunosti pod kontrolom policijskih službenika, odnosno sada Službe za poslove sa strancima BiH. Siguran sam da će kroz dan ili dva sve biti završeno i da će negdje oko 700 migranata napokon imati normalnije boravišne i životne uslove", dodao je Kljajić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) dogovorili su 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru "Lipa" ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH su se 23. decembra povukli iz "Lipe", pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

XS
SM
MD
LG