Dostupni linkovi

Sud u Seulu naložio da Japan plati odštetu za ‘žene za utjehu’ iz Drugog svjetskog rata


Statua koja simbolizuje "žene za utjehu" koje su bile prisiljene da rade u javnim kućama za japanske vojnike tokom Drugog svjetskog rata

Južnokoreanski sud je po prvi put u petak 8. januara naredio da Japan plati odštete za 12 žena koje su bile prisiljene da rade u javnim kućama tokom Drugog svjetskog rata, prenosi agencija Reuters. Japan odbacuje presudu što prijeti pogoršavanjem diplomatskih odnosa ove dvije države.

Preživjele "žene za utjehu" - japanski eufemizmom za žrtve seksualnog zlostavljanja - zahtijevaju formalno izvinjenje i naknadu štete iz Tokija.

Japan kaže da je to pitanje riješeno sporazumom iz 1965. godine kojim su normalizovane diplomatske veze, a dvije zemlje su se složile da "nepovratno" okončaju spor sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Centralni okružni sud u Seulu, sud nižeg nivoa, naložio je Japanu da isplati svakoj od žena po 91.000 američkih dolara.

Amnesty International rekao je da je to prvi put da je domaći sud priznao da je japanska vlada odgovorna za javne kuće za vojnike koje su radile tokom rata.

Premijer Jošihide Suga rekao je da Japan ne može prihvatiti presudu i da od tužbe treba odustati.

Glavni sekretar kabineta Katsunobu Kato nazvao je presudu "neprihvatljivom", pozivajući Seul da poduzme "odgovarajuće mjere". Zamjenik ministra vanjskih poslova Takeo Akiba pozvao je južnokorejskog ambasadora Nam Gvan-pjaa kako bi uložio "izuzetno snažan protest".

Ambasador Nam rekao je da će nastojati da spriječiti "neželjeni utjecaj" presude na diplomatske veze.

XS
SM
MD
LG