Dostupni linkovi

Marković čestitao Bidenu, Medojević poslao podršku Trumpu


Sukob policije i Trumpovih pristalica ispred zgrade Kongresa 6. januara
Sukob policije i Trumpovih pristalica ispred zgrade Kongresa 6. januara

Zamjenik predsjednika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Crne Gore Duško Marković osudio je nasilje u Vašingtonu, 6. januara, čestitajući potvrdu izbornih rezultata novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džou Bajdenu.

Sadašnjem potpredsjedniku SAD Majk Pensu čestitao je, na, kako je naveo, odbrani demokratskih principa.

“Osuđujem jučerašnje nasilje u Vašingtonu i pokušaj nasilnog prekrajanja izborne volje američkih građana. Mirna tranzicija vlasti je jedan od temelja demokratije. Čestitam potpredsjedniku Majk Pensu na odbrani demokratskih principa. Čestitke novom predsjedniku Džo Bajdenu i njegovom timu na konačnoj potvrdi izbornih rezultata od 3. novembra u Kongresu”, naveo je Marković na svom Twitter-u.

Marković, čija je DPS tada bila na vlasti, je u svojstvu premijera bio domaćin potpredsjedniku SAD Majku Pensu tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori 2017. godine, koja je ocijenjena kao jedan najvažnijih događaja od obnove crnogorske nezavisnosti 2006.

Pens je najviši američki zvaničnik koji je pojetio Crnu Goru. Markovićev DPS izgubio je vlast na avgustovskim izborima ove godine.

Podršku aktuelnom predsjedniku SAD Donaldu Trampu je iskazao predsjednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, koji je dio vladajuće koalicione vlasti.

“Prvi predsjednik SAD posle Kenedija koji se suprotstavio dubokoj državi i vladarima iz sijenke. Morali su da organizuju ogromnu izbornu krađu i razore demokratiju da bi ga zaustavili!!!”, napisao je Medojević na svom Twitter nalogu.

Trump je u više navrata tvrdio da su izborni rezultati dio široko rasprostranjene prevare. Njegov pravni tim, kao i njegove pristalice pokušale su osporiti rezultate na sudovima u nekoliko saveznih država, no nisu uspjeli.

U historijskom potvrđivanju u Kongresu, nakon nasilnog upada Trumpovih pristalica, zastupnici su potvrdili izbornu pobjedu Bidena na predsjedničkim izborima.

Inauguracija novom predsjedniku bit će održana 20. januara.

Pence: Niste pobijedili
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

XS
SM
MD
LG