Dostupni linkovi

Pens: Budućnost Balkana je na Zapadu


Pens: Zapadni Balkan sam odlučuje o svojoj budućnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Pens: Zapadni Balkan sam odlučuje o svojoj budućnosti

Porukom da je budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu, počeo je drugi dan zvanične posjete potpredsjednika Sjedinjenih Država Majka Pensa (Mike Pence) Crnoj Gori.

Pens je pred liderima zemalja regiona okupljenih u ili oko Američko-jadranske povelje, za govornicom poslao oštru poruku koja se odnosila na Rusiju, koju je optužio da hoće da na silu crta nove granice, i u tom pogledu se osvrnuo na dešavanja u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora prošle godine.

"Rusija nastavlja da iscrtava nove granice silom na Zapadnom Balkanu. Nastojala je da destabilizuje region i podijeli vas međusobno i ostatak Evrope. Namjere su bile jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali da poremete izbore i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO savez", rekao je Pens. Kada je riječ o evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Pens je istakao kako će SAD, pod predsjednikom Trampom (Donald Tramp, predsjednik SAD), podržati svaku zemlju koja teži evropskoj budućnosti.

Podrška regionu u približavanju Zapadu: Majk Pens
Podrška regionu u približavanju Zapadu: Majk Pens

"Bilo da je to budućnost u NATO ili Evropskoj uniji, ili u obje organizacije, SAD će vas podržati, jer svaki put vodi jačoj Evropi. I, kao što je predsjednik Tramp rekao u Poljskoj, snažna Evropa je blagoslov za Zapad i za cijeli svijet. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Dejtonski sporazum i principe koje on predstavlja. Mi ćemo podržati dijalog između Srbije i Kosova, da se u cjelosti normalizuju odnosi među njima", dodao je Pens.

Potpredsjednik SAD-a posebno se osvrnuo i na terorizam u svijetu naglasivši kako je on prijetnja svima - Americi, Evropi ali i Zapadnom Balkanu.

"Sjedinjene Američke Države su zahvalne vašem doprinosu u globalnoj kampanji da se porazi IDIL (Islamska država Iraka i Levanta), i da se borba protiv terorizma u Avganistanu nastavi. Želim da bude jasno-predsjednik Tramp neće posustati i neće odustati dok ne pohvata i ne uništi IDIL u njegovom jezgru, tako da više ne prijeti našem narodu, našim saveznicima i našem načinu života", riječi su Pensa.

Prethodno su se učesnicima skupa obratili koopredsjedavajući Jadranskom poveljom, premijeri Makedonije i Crne Gore – Zoran Zaev i Duško Marković.

Članstvo Crne Gore u NATO je ohrabrenje, čekamo da Makedonija postane 30 članica, istakao je Zaev.

Makedonija sljedeća članica NATO: Zoran Zaev
Makedonija sljedeća članica NATO: Zoran Zaev

"Mi energično radimo u regionu, otvaramo se prema našim susjedima, duboko smo u razgovorima i nadam se da će to doprinijeti našem procesu integracije i da će to omogućiti snažno kretanje zemlje u pravcu Evropske unije i NATO-a. Mi smo ohrabreni entuzijazmom i optimizmom naših građana, i podrškom koju dobijamo od SAD-a i naših zemalja prijatelja u Evropskoj uniji", istakao je Zaev.

Crna Gora je kao nova članica NATO spremna da pruži aktIvan doprinos očuvanju i djelovanju Transantlantske zajednice, poručio je premijer Marković.

"Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana. To je interes svih. Kako Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, tako i nas sa ovih prostora. Bezbjednost, ekonomija, demokratija, neraskidivo su isprepletani procesi. Mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće. Spremni smo, i sa novim ohrabrenjem, da nastavimo sa ključnim reformskim procesima. Samo tako postajemo dio rješenja a ne dio problema kao u prošlosti. Sa druge strane, poruka jasne perspektive članstva mora biti uvijek i u svakom momentu, glasna i čvrsta. Pojačana zalaganja NATO-a i EU, u pogledu regiona u tom smislu su veoma dobrodošla", ocijenio je premijer Marković.

Pens je prije sastanka sa liderima zemalja regiona, imao zvanični razgovor sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. Poruke Pensa čija posjeta je već dobila prefiks istorijske, sa jednakom pažnjom osluškuju i u susjednim zemljama.

"Prenosim vam pozdrave od predsjednika Trampa koji me ovamo poslao, u znak našeg savezništva kroz NATO i velikog poštovanja koje imamo za vaš narod i za vašu državu", poručio je Pens.

Tim kurtoaznim riječima, prvi saradnik šefa Bijele kuće Donalda Trampa (Trump), drugi čovjek svjetske super sile Majk Pens, obratio se svom domaćinu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću pred brojnim kamerama i novinarskim ekipama u podgoričkoj Vili Gorica, u kojoj su održani zvanični razgovori predstavnika dvije države koje su odnedavno i formalno NATO saveznice.

Razgovori o budućnosti Crne Gore: Majk Pens i premijer Crne Gore Duško Marković
Razgovori o budućnosti Crne Gore: Majk Pens i premijer Crne Gore Duško Marković

"Kako što ste rekli, u NATO-u postoje velike ali i male zemlje, ali mi smatramo da nemamo male saveznike. Svi naši saveznici su podjedako značajni i veoma cijenimo vaš doprinos NATO-u", rekao je Pens koji je uputio i poruku Zapadnom Balkan: "Budućnost Zapadnog Balkana, mi vrlo čvrsto vjerujemo je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između Evropske unije, Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država".

Danas je veliki dan za Crnu Goru ali i čitav region Zapadnog Balkana rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

"Današnji dan je potvrda da snovi zaista mogu da postanu stvarnost. Ali možda još više od toga potvrda da se naporan, posvećen i odgovoran rad isplate. Crna Gora je primjer za to", istakao je Duško Marković.

Istovremeno, supruga potpredsjednika SAD-a Karen Pens sa suprugom crnogorskog premijera Natom Marković posjetila je danas imanje porodice Martinović koja je poznata po višedecenijskoj tradiciji u pčelarstvu.

Gospođa Pens je kod Martinovića probala med i proizvode od meda, među kojima i čuveni liker od borovnice i meda.

Vrhunski med za gospođu Pens
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Ranije danas potpredsjednik Majk Pens se sastao i sa liderima dijela opozicionih političkih partija građanske profilacije.

Na sastanku sa Pensom su bili lideri partija, Ranko Krivokapić (SDP), Dritan Abazović (URA), Miodrag Lekić (Demos), Aleksa Bečić (Demokrate) i potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević.

I drugi dan posjete američkog potpredsjednika protiče u znaku mjera bezbjednosti koje su do sada neviđene u Crnoj Gori i u kojima učestvuju brojni pripadnici crnogorske javne i tajne policije, ali i američki bezbjednjaci.

Centar Podgorice je od juče praktično blokiran, dok policijski helikopter učestalo nadlijeće samo jezgro grada.

Pojačano prisustvo policije uočljivo je oko svih važnih državnih institucija.

Pens u Podgorici: Cijenimo vaš doprinos NATO-u
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Vruć dan sa političkog i bezbjednosnog aspekta prate i gotovo nepodnošljivi vremenski uslovi, pošto se za danas Podgorici predviđa da će temperatura preći 41 stepen.

Sastanak Američko-jadranske povelje, koji je okupio predsjednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije, je najvažniji međunarodni skup ikada održan u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG