Dostupni linkovi

Komšić podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je u četvrtak, 7. januara 2020. godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i usklađenosti pojedinih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu BiH koji je donesen 2015. godine.

U saopštenju iz Komšićevog ureda navode kako se razlozi podnošenja zahtjeva odnose se na to da nečiji imovinski status ne može biti temeljem za utvrđivanje bilo čijih prava i temeljnih sloboda.

Podsjeća se da to nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine ni međunarodnim konvencijama koje su sastavnim dijelom ustava, kao što je Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i čak 15 međunarodnih konvencija koje su dijelom Aneksa I Ustava BiH.

„U takvom ambijentu, u kojem nečiji imovinski status, predstavlja temelj za davanje prava na prebivalište, izrazito je diskriminatoran i stvara mogućnosti da gubitkom prebivališta veliki broj građana Bosne i Hercegovine ostane bez drugih prava koja proizlaze iz prijave prebivališta, kao što je pravo na rad, obrazovanje, zdravstveno i socijalno osiguranje i niz drugih prava,“ navodi se u saopštenju.

Također se kaže kako se tokom petogodišnje primjene spornih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu BiH, došlo se do saznanja da bi veliki broj građana, čiji broj se može mjeriti stotinama hiljada, izgubio ranije stečeno pravo na prebivalište, a time i svoj pravni subjektivitet unutar pravnog sistema BiH, što je nedopustivo.

U saopštenju se navodi kako je ovaj zahtjev potpuno je drugačiji od onog koji je bio predmetom razmatranja na Ustavnom sudu BiH iz 2015. godine, i zasnovan je na drugačijoj pravnoj osnovi i činjeničnom stanju.

„Želim vjerovati kako će se Ustavni sud Bosne i Hercegovine pokazati kao institucija koja štiti ljudska prava i temeljne slobode i neće dozvoliti da se nastavi primjena spornih odredbi zakona, kojim se mogu oduzimati ranije stečena prava,“ izjavio je Komšić.

Iz Komšićevog kabineta za Radio Slobodna Evropa objasnili su 24. decembra 2020. godine kako postojeća praksa dovodi ‘do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu, kao što su pravo na lična dokumenta, biračka prava i brojna druga prava i slobode u vezi sa prijavom prebivališta. Ukazano je da su posebno pogođeni povratnici u prijeratna mjesta stanovanja.

“Sporne odredbe navedenog Zakona poslužile kao sredstvo za dovršavanje etničkog čišćenja u periodu nakon njihovog donošenja”, navedeno je.

XS
SM
MD
LG